Kastrácia (zoológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kastrácia je zákrok, ktorým sa zastaví germinatívna (??) a hormonálna činnosť pohlavných žliaz. Fyzické vyrezanie pohlavných žliaz sa nazýva aj miškovanie. Vykastrovaný jedinec sa nazýva kastrát. Obvykle sa kastrujú samce (orchiektómia), ale v súčasnosti sa kastrujú aj samice, najmä feny a mačky (ovariohysterektómia).

Kastrácia mužov[upraviť | upraviť zdroj]

Kastrácia mužov sa vykonávala hlavne v minulosti, napríklad u strážcov háremov - nazývali sa eunusi. V niektorých krajinách pre istotu odstraňovali aj pohlavný úd. Vykonávala sa tiež u chlapcov spevákov pred nástupom puberty, aby u nich nedošlo k zmutovaniu hlasu. V súčasnosti sa v niektorých krajinách vykonáva u sexuálnych delikventov na vlastnú žiadosť, ak je to podmienkou prepustenia na slobodu.

Kastrácia sa môže vykonať aj zo zdravotných dôvodov, napríklad pri rakovine semenníkov alebo aj pri rakovine prostaty z dôvodu zníženia hladiny testosterónu. Kastrácia sa vykonáva prístupom cez slabiny alebo cez miešok v celkovej, čiastočnej alebo lokálnej anestézii.

Kastrácia žrebcov[upraviť | upraviť zdroj]

Teplokrvné žrebce sa kastrujú vo veku 2 - 3 rokov, chladnokrvné vo veku 1 - 2 rokov. Kastrujú sa žrebce nevhodné na plemenitbu. Znižuje sa tak ich temperament a sú ľahšie ovládateľné. Vykastrovaný kôň sa nazýva valach. Pred kastráciou by kôň aspoň 12 hodín nemal žrať.

Kastrácia kancov[upraviť | upraviť zdroj]

Kastrácia kancov sa robí z hospodárskych dôvodov. Mäso nekastrovaných kancov je totiž podmienečne poživateľné. Kastruje sa obvykle vo veku 2 - 4 týždňov. Kance vyradené z plemenitby treba vykastrovať 3 až 6 mesiacov pred usmrtením, aby mäso stratilo kančí zápach. Kastrovaný kanec sa nazýva brav.

Kastrácia býkov[upraviť | upraviť zdroj]

Býkov možno kastrovať nekrvavými alebo krvavými metódami. Nekrvavou metódou je napr. perkutánne rozmliaždenie semenných povrazcov kliešťami podľa Burdizza. Nevýhodou tejto metódy je, že môže dôjsť k recidíve pri nedôslednom rozmliaždení semenného povrazca. Ďalšie nevýhody: pomalé vstrebávanie semenníkov, nekróza kože na miešku. Kastrovaný býk sa nazýva vôl.

Kastrácia mäsožravcov[upraviť | upraviť zdroj]

Psy a kocúry sa kastrujú kvôli obmedzeniu nežiaducich povahových vlastností, súvisiacich so sexuálnym pudom.

Kastrácia kohútov[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti sa zvykli kastrovať aj kohúty. Kastrovaný kohút sa nazýva kapún. Kapúnie mäso má lahodnejšiu chuť.