Kečup

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Paradajkový kečup.

Kečup je druh hustej zeleninovej omáčky. Jeho otcom je Henry Heinz (1844 – 1919). Je vyrobený z paradajkového pretlaku, korenia a ďalších prísad, preto má červené zafarbenie. Zvyčajne sa používa na ochutenie jedál. Kečup sa obvykle konzumuje s klobásami, hamburgermi, hranolčekmi, hotdogmi, s cestovinami, alebo so syrom.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na zadných častiach fliaš býva popis zloženia.

Predchodca dnešného kečupu pochádza z Číny. Prvé zmienky pochádzajú už z roku 300 p. n. l.[1] Tento kečup sa ale vôbec nepodobal nám známej paradajkovej omáčke. Skladal sa z kúskov rybieho mäsa a sóje a mal názov "ge-thcup", "koe-cheup" alebo "kê-tsiap" - pochádzajúce z čínštiny.[2] Kečup sa rozšíril do sveta vďaka britským obchodníkom, ktorí ho na začiatku 18. storočia priviezli do Európy.

V Británii sa stal kečup veľmi obľúbeným dochucovadlom, ale vo väčšine receptov bola vymenená hlavná ingrediencia. Populárne boli kečupy z hríbov, vlašských orechov, ustríc alebo sardiniek.[1] Tieto kečupy mali riedku konzistenciu a tmavú farbu, boli často pridávané do polievok alebo ako dochucovadlá na rôzne druhy mäsa.

Paradajkový kečup[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý recept na dnes známy paradajkový kečup bol publikovaný v roku 1812 Jamesom Measeom.[1]

Popularita kečupu v minulosti spočívala aj v tom, že mohol byť skladovaný až rok bez toho, aby sa pokazil. Aj napriek tomu sa na začiatku objavili mnohé problémy s konzervovaním kečupu - niektorí výrobcovia ho skladovali v takých zlých podmienkach, že sa v ňom často rozšírili baktérie, kvasinky a plesne.

Neskoršie výskumy ukázali, že komerčne vyrábané kečupy obsahovali nadmerné množstvo zdraviu škodlivých konzervantov (napríklad benzoan sodný alebo uhľový decht), ktoré boli používané aj na zvýraznenie červenej farby.[2]

Kečup Heinz[upraviť | upraviť zdroj]

Paradajkový kečup Heinz.

Henry James Heinz a Dr. H. W. Wiley spolu začali v roku 1876 vyrábať kečup Heinz. Obaja boli presvedčení, že Američania nechcú konzervanty v kečupe.[2] Heinz vytvoril nový recept, v ktorom používal zrelé paradajky - tie majú vysoký obsah prírodného konzervantu pektínu. Zároveň radikálne zvýšil množstvo octu, ktorý bráni skazeniu kečupu. Jeho kečup bez konzervantov sa stal veľmi obľúbeným a v roku 1905 firma predala 5 miliónov fliaš.

V dnešnej dobe je kečup Heinz svetovo najpredávanejší. Z celkového počtu predaného kečupu v Spojených štátoch je až 60% od značky Heinz, v Spojenom kráľovstve je to až 82%.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Ketchup: A Saucy History. HISTORY.com. Dostupné online [cit. 2018-02-18].
  2. a b c How Was Ketchup Invented?. The Plate, 2014-04-21. Dostupné online [cit. 2018-02-18]. Archivované 2020-04-27 z originálu. (po anglicky)
  3. Behind the Label: tomato ketchup. The Ecologist. Dostupné online [cit. 2018-02-18]. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kečup