Keflavík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Keflavík
Mesto
Štát Island Island
Súradnice 64°01′00″S 22°34′00″Z / 64,01667°S 22,56667°Z / 64.01667; -22.56667
Obyvateľstvo 14 000
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
Poloha mesta v rámci Islandu.
Poloha mesta v rámci Islandu.
Wikimedia Commons: Keflavík
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Keflavík je mesto v juhozápadnej časti Islandu, v regióne Reykjanes.

Keflavík sa v súčasnosti spája s mestami Njarðvík a Hafnir a vytvárajú tak nové mesto Reykjanesbær, ktoré má 14 000 obyvateľov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Keflavík bol založený v 16. storočí ako osada s rybárskym priemyslom. Neskôr jeho význam vzrástol spolu s leteckými operáciami na medzinárodnom letisku Keflavík, ktoré bolo vybudované Spojenými štátmi v 40. rokoch 20. storočia. Letisko bolo využívané ako dôležitá vojenská základňa NATO a miesto na doplnenie paliva pre trans-atlantické lety.

Počas Druhej svetovej vojny vojenské letisko slúžilo ako dopravné skladisko a plnička paliva. Počas Studenej vojny hrala Základňa námorného letectva Keflavík dôležitú úlohu v monitorovaní námornej a ponorkovej dopravy z Nórskeho a Grónskeho mora do Atlantického oceánu. Keďže Island ako jediný člen NATO nemá armádu, počas studenej vojny sem boli premiestnení príslušníci Leteckých síl Spojených štátov, aby prevádzkovali radarový monitoring oblasti a ochranu pobrežia. Po kolapse ZSSR bola úloha základne spochybnená potom, ako tu pristávali ruské bombardéry a kotvili ponorky. Základňa bola oficiálne uzatvorená 30. septembra 2006, potom ako odišlo zostávajúcich 30 členov personálu.

Letisko tu naďalej ostalo a stalo sa hlavným islandským medzinárodným letiskom.

Na Islande bolo mesto známe aj ako bohatý zdroj hudobníkov počas 60. a 70. rokov 20. storočia, miestni ho tiež volali bítlabærinn, alebo "mesto Beatles".

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Miestnej krajine dominujú polia bazaltových štrkov, ktoré využíva zopár mohutných tovární a rašelinísk. Počas bezoblačných dní sa dá ponad záliv vidieť Snæfellsjökull, vzdialený 115 kilometrov.

Keflavík vo fikcii[upraviť | upraviť zdroj]

Základňa NATO Keflavík je použitá ako dôležité miesto diania novely Toma Clancyho Red Storm Rising. Clancyho opis základne a okolitej krajiny bol pomerne presný.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Keflavík