Ken Thompson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kenneth Thompson
americký informatik
americký informatik
Narodenie4. február 1943 (81 rokov)
New Orleans, Louisiana, USA
Odkazy
Webstránkabell-labs.co
CommonsSpolupracuj na Commons Ken Thompson

Kenneth Thompson (* 4. február 1943, New Orleans, Louisiana, USA) je americký informatik významný svojou prácou na operačnom systéme Unix.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Thompson sa narodil v New Orleans, Louisiana v USA. Dosiahol bakalársky a inžiniersky titul, oba v oblasti elektrotechniky na University of California, Berkeley.

V roku 1969, počas jeho práce v Bell Labs, sa Thompson a Dennis Ritchie stali hlavnými tvorcami operačného systému Unix. Thompson tiež napísal programovací jazyk B, predchodcu jazyka C, v súčasnosti jedného z najbežnejšie používaných programovacích jazykov. Navyše, počas písania operačného systému Multics vytvoril programovací jazyk Bon. Tiež napísal pôvodný štandardný Unixový editor ed, ktorý bol odvodený od skoršieho editora QED.

O niečo neskôr, stále počas práce v Bell Labs, spolu s Robom Pikeom boli hlavnými tvorcami operačného systému Plan 9. Počas práce na ňom vytvoril znakové kódovanie UTF-8 pre použitie v Plan 9.

S J. H. Condonom sa Thompson podieľal na vývoji Belle, šachového počítača. Napísal programy pre vytvorenie absolútneho hodnotenia (výhra, remíza alebo prehra hráča, ktorý je na ťahu) šachových postavení. V súčasnosti sú takto ohodnotené všetky pozície do 6 kameňov. Za ich použitia môže šachový počítač hrať úplne dokonale.

Thompson a Ritchie spolu dostali v roku 1983 Turingovu cenu "za ich vývoj všeobecnej teórie operačných systémov a konkrétne za implementáciu operačného systému UNIX". Thompsonov programátorský štýl ovplyvnil ostatných predovšetkým strohosťou výrazov a uprednostňovaním jasných výrazov.

Thompson odišiel z Bell Labs 1. decembra 2000 a v súčasnosti je spolupracovníkom v Entrisphere, Inc.

Citáty[upraviť | upraviť zdroj]

  • „X server musí byť najväčší program čo som kedy videl, ktorý pre teba nič nerobí.“
  • „Jedným z mojich naproduktívnejších dní bolo zahodenie 1000 riadkov kódu.“
  • „Máme perzistentné objekty, nazývajú sa súbory.“
  • „Ak chcete niekam ísť, goto je najlepší spôsob ako sa tam dostať.“
  • „Ak ste na pochybách, použite hrubú silu.“

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]