Kitty Harrisová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kitty Harrisová
Rod. menoCatherine / Katherine Harris
Iné menáAda, Aida
Narodenieneznámy (pravdepodobne 25. máj 1899 alebo 24. máj 1902)
London, Ontário, Kanada
Úmrtie6. október 1966
Gorkij, Sovietsky zväz (dnes: Nižný Novgorod, Rusko)
Štátna príslušnosťKanada, USA, Sovietsky zväz
ManželEarl Browder

Catherine „Kitty“ Harrisová (* nevedno kedy, London, Ontário, Kanada – † 6. október 1966, Gorkij, Sovietsky zväz) bola špiónka pôvodom z Kanady, ktorá v tridsiatych a štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia pracovala pre sovietsku rozviedku. O špionážnej činnosti Harrisovej, známej pod krycími menami Ada alebo aj Aida, sa dlhé desaťročia nič nevedelo a identifikovaná bola až v roku 2001.[1] V Moskve ju špionážnemu remeslu učil svetoznámy sovietsky dôstojník, taktiež pôvodom z anglicky hovoriacej krajiny, Viliam Genrichovič Fišer.[2]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Harrisová bola pôvodom židovská Poľka, jej rodičia emigrovali do Kanady z Białystoku. Niekedy medzi rokmi 1904 – 1905 sa rodina presťahovala z provincie Ontário do Manitoby, kde sa usadili vo Winnipegu. V tomto meste si Harrisová prešla viacerými zamestnaniami, najskôr pracovala v továrni na cigary a neskôr ako krajčírka. Počas pobytu vo Winnipegu vstúpila do odborovej organizácie Industrial Workers of the World. V roku 1919 sa zúčastnila generálneho štrajku vo Winnipegu, aby vyjadrila frustráciu nad zlými pracovnými podmienkami.[3] Následne sa jej rodina opäť sťahovala, tentoraz do Spojených štátov, konkrétne do Chicaga.

V Chicagu pracovala ako sekretárka a v januári 1923 vstúpila do Komunistickej strany Spojených štátov amerických. O dva roky neskôr sa pravdepodobne vydala za amerického politika Earla Browdera, ktorý bol taktiež komunistom a neskôr sa stal dokonca predsedom onej strany. V roku 1927 bola prevelená do Komunistickej strany Sovietskeho zväzu kvôli práci v Kominterne. Medzi rokmi 1928 – 1929 pracovala spoločne s manželom v Šanghaji. Po návrate z Číny dvojica istý čas žila v New Yorku.

V roku 1931 bola regrutovaná sovietskou tajnou službou OGPU, pre ktorú o pár mesiacov neskôr začala vykonávať rôzne misie počas pobytu v Berlíne, ktorý bol v tom čase centrom mnohých sovietskych špionážnych operácii. Približne v tom istom období začali vyúsťovať problémy v manželstve, podnietené spočiatku Browderovou neverou a od začiatku tridsiatych rokov dvojica žila oddelene.

V roku 1935 Harrisová prvýkrát zavítala do Sovietskeho zväzu, v Moskve prešla tréningom v obsluhe rádiových prístrojov, kryptografii a fotografii. Jej mentorom bol samotný Viliam Genrichovič Fišer.

V roku 1936 bola poslaná na misiu do Paríža už ako radista pre NKVD. V hlavnom meste Francúzska slúžila po boku špióna Dmitrija Bystroletového. O pár mesiacov neskôr sa opäť vrátila do Moskvy, aby absolvovala výcvik s novými prístrojmi. Následne si podala žiadosť o štátne občianstvo, ktorému Sovietsky zväz vyhovel a v roku 1938 bola prevelená do Londýna, kde pracovala ako styčný dôstojník pre dvojitého agenta Donalda Macleana, ktorý bol jedným z členov Cambridgeskej päťky. Spoločne s Macleanom bola neskôr poslaná naspäť do Paríža, kde dvojica okrem pracovných vzťahov udržiavala aj tie romantické, no vzťah bol prerušený, keď sa Maclean zoznámil a čoskoro na to aj oženil s istou Američankou.

V roku 1940, po vpáde vojsk nacistického Nemecka do Francúzska, Harrisová ušla do Moskvy. O rok neskôr sa vrátila do Spojených štátov, jej novou misiou bola pomoc ďalším sovietskym agentom s infiltráciou Projektu Manhattan. Neskôr pracovala aj v Mexiku, ktoré bolo pravdepodobne jej poslednou zastávkou v špionážnej kariére. V roku 1946 sa vrátila do Moskvy. Po ukončení aktívnej špionážnej činnosti dostala byt v Rige, kam sa následne presťahovala.

V Lotyšskej sovietskej socialistickej republike však postupne začala prepadať alkoholizmu a čoraz väčšmi sa u nej prejavovali rôzne psychické problémy. V októbri 1951 bola zatknutá a o pár mesiacov na to poslaná na liečenie do väzenskej psychiatrickej nemocnice v meste Gorkij (súčasný Nižný Novgorod). Po prepustení z ústavu už z mesta neodišla a napokon tu v roku 1966 skonala. Pochovaná je na Nižegorodskom cintoríne a na hrobke má vyrytý dátum narodenia 24. máj 1902.[4]

Nie je známe, či Kitty Harrisová a Donald Maclean obnovili kontakt po Britovom príchode do Sovietskeho zväzu v roku 1956, jednako Kitty v čase smrti mala okolo krku zavesenú zlatú retiazku s medailónom, na ktorom bolo vygravírované: „K from D 24.05.37“.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NAVASKY, Bruno. » Harris, Catherine (Kitty) (1899-1966) - DocumentsTalk.com [online]. [Cit. 2021-11-14]. Dostupné online. Archivované 2021-11-14 z originálu.
  2. Абель-Фишер. [s.l.] : [s.n.]. ISBN 5235034104.
  3. Násilná reakcia na štrajk vo Winnipegu z roku 1919 [online]. Násilná reakcia na štrajk vo Winnipegu z roku 1919, 2019-07-19, [cit. 2021-11-14]. Dostupné online.
  4. Нижегородский некрополь - Харрис К.Н. [online]. niznov-nekropol.ucoz.ru, [cit. 2021-11-14]. Dostupné online.