Kláštor Hautecombe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 45°45′09″S 5°50′22″V / 45,75250°S 5,83944°V / 45.75250; 5.83944

Kláštor Hautecombe

Kláštor Hautecombe (franc. Abbaye d'Hautecombe) je kláštor na západnom pobreží francúzskeho jazera Bourget pri dedine Saint-Pierre-de-Curtille v departemente Savojsko. Od začiatku bol nekropolou savojských grófov, kniežat a sardínskych kráľov. V novogotickom areáli opátstva sa v súčasnosti robia omše sprevádzané gregoriánskym chorálom.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kláštor založil v roku 1125 gróf Amadeus III. a bol osadený cisterciánskymi mníchmi z Clairvaux. V nasledujúcich rokoch vyslal kláštor nové konventy k osadeniu nových kláštorov do Talianska a Grécka. Za Francúzskej revolúcie boli mnísi nútení značne poničené opátstvo opustiť, kláštor bol znovuobnovený v roku 1826. Karol-Félix Savojský zveril reštaurovanie kostola piemontskému architektovi Ernestovi Melanovi. Uplatnil tu pri úprave neogotický sloh z obdobia trubadúrov, prekvapujúci svojim nadbytkom, bujnosťou a nestriedmosťou, ale napriek tomu veľmi reprezentatívny.

Od roku 1922 do roku 1992 v kláštore sídlili benediktíni. V roku 1992 sa, príliš rušení návštevami približne 150 000 turistov ročne, odsťahovali do kláštora Ganagobie v Alpes-de-Haute-Provence. Dnes areál opátstva prevádzkuje Communauté du Chemin Neuf, komunita, ktorá sa inšpiruje spirituálnosťou svätého Ignáca z Loyoly a charizmatickou obnovou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Klášter Hautecombe na českej Wikipédii.