Kláštor Saint-Michel de Cuxa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kláštor Saint-Michel de Cuxa

Kláštor Saint-Michel de Cuxa je benediktínsky kláštor pri francúzskej dedine Codalet v departemente Pyrénées-Orientales. Veľká časť architektonických prvkov je dnes deponovaná v Metropolitnom múzeu v New Yorku.[1] V 20. storočí aktivitou perpignanského biskupstva došlo k rozsiahlej rekonštrukcii opátstva a novému osadeniu mníchmi.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky stavby sú datované do polovice 9. storočia, kedy tu bola postavená kaplnka venovaná sv. Germanovi. Roku 878 silné záplavy na rieke Têt zničili kláštor San Andrés de Eixalada a miestni mnísi boli nútení prijať útočisko v okolí. V júni 879 bol pre rehoľníkov založený kláštor Saint-Michel de Cuxa a majetok novozaloženého kláštora bol rozšírený o majetky zničeného predchodcu. Roku 974 bol za účasti piatich biskupov vysvätený trojloďový kláštorný kostol sv. Michala s piatimi, alebo siedmimi apsidami. O štyri roky neskôr sa do kláštorného ústrania v Pyrenejach uchýlil benátsky dóža Pietro Orseolo spoločne s pustovníkom Marinusom a sv. Romualdom.

Roku 1008 prevzal opátsky úrad biskup Oliba a začalo obdobie najväčšieho rozkvetu kláštora charakterizované mnohými stavebnými úpravami. Krížová chodba s plastickými zvieracími hlavicami stĺpov pochádza z 12. storočia a je pravdepodobné, že rovnakí sochári pracovali aj na južnej empore a tribúnach kláštora Serrabone.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. www.metmuseum.org
  2. Románské umění : architektura, sochařství, malířství. Praha : Slovart, 2006. ISBN 80-7209-765-2. S. 278.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Klášter Saint-Michel de Cuxa na českej Wikipédii.