Kláštor Souvigny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kláštor Souvigny

Kláštor Souvigny (franc. Prieuré de Souvigny) je kláštor v obci Souvigny vo francúzskom departemente Allier v srdci bývalej provincie Bourbonnais. V stredoveku bol kláštor jedným z piatich najstarších dcérskych kláštorov kláštora v Cluny a významným pútnickým miestom.

Bol založený medzi rokmi 915-920,[1] keď Aymer Bourbonský venoval kláštoru v Cluny pozemok na ktorom sa začalo stavať prepošstvo. Po úmrtí dvoch významných opátov Maiola z Cluny a Odila z Cluny, ktorí boli v kláštornom kostole pochovaní, sa kláštor stal významným pútnickým miestom. Hrob svätého Maiola sa stal cieľom mnohých nešťastníkov postihnutých tzv ohňom sv. Antona.[2] Kostol zasvätený sv. Petrovi a Pavlovi musel pojať väčšie množstvo veriacich a tak došlo k rozšíreniu podľa vzoru Cluny III.

Bourbonskí vojvodovia si zvolili prepošstvo ako svoju rodinnú nekropolu. Medzi pochovanými je Ľudovít II. s manželkou Annou z Auvergne,[3] Ján I., Karol I. s manželkou Anežkou Burgundskou,[4] Ján II., Peter II. s manželkou Annou Francúzskou a dcérou Zuzanou[5] a Karol III..[6]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Léon Côte: Histoire du Prieuré clunisien de Souvigny : le Saint-Denis Bourbonnais. Moulins: Crépin-Leblond, 1942

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. D'or et de cendres: la mort et les funérailles des princes dans le royaume de France au Bas Moyen Âge. [s.l.] : Les Presses Universitaires du Septentrion, 2005. 395 s. ISBN 2-8593-9878-3. S. 36.
  2. Zlešáková - Opatství Cluny
  3. www.culture.gouv.fr
  4. www.bildindex.de
  5. D'or et de cendres, str. 37
  6. D'or et de cendres, str. 52

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Klášter Souvigny na českej Wikipédii.