Kompozitný materiál

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Minilietadlo VariEze, postavené z kompozitných materiálov

Kompozitný materiál,[1] skrátene kompozit,[2] je vo všeobecnosti materiál zložený z dvoch, alebo viacerých iných materiálov, ale s rozdielnymi vlastnosťami, ktoré dohromady dávajú výslednému výrobku nové vlastnosti, ktoré nemal sám o sebe žiaden z nich.

Jedným z najznámejších kompozitných materiálov je železobetón. Typickým zástupcom je aj sklolaminát[3] - kompozit zo sklenených vlákien a živice, zvyčajne polyesterovej.

Obyčajne jedna zo súčastí dodáva výrobku pevnosť a druhá slúži ako spojivo.[4]

Prednosti kompozitných materiálov spočívajú spravidla predovšetkým v ich hmotnosti. Voči tradičným oceľovým komponentom majú aj pri väčšom objeme podstatne nižšiu hmotnosť, čo uľahčuje ich prepravu a rýchlu a ľahkú montáž a demontáž. Kompozitné materiály sa výraznejšie nedeformujú (ich medza elasticity zodpovedá medzi pevnosti). Majú veľmi vysokú medzu únavy a sú stabilné a spoľahlivé.[5] Nevýhodou kompozitných materiálov s epoxidovou matricou môže byť citlivosť na riedidlá. Kompozity starnú v závislosti na vlhkosti a teplote.

Používajú sa aj trojzložkové kompozity,[6] ktoré tvorí:

  • nosná zložka (vlákna, striž, tkanina, termoplastická fólia)
  • spojivo (reaktoplastické a termoplastické živice, kaučuky)
  • plnivo (anorganické - sľuda, kremeň, sklo, organické - drevená múčka)

Nežiadúca môže byť nasiakavosť kompozitov. Kompozitné materiály sú stálofarebné a laminátové konštrukcie sú preverené dlhodobou prevádzkou. Variabilita tvarov a farieb bez obmedzenia umožňuje dokonalé prispôsobenie špecifiku danej stavebnej štruktúry.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Klasifikácia kompozitných materiálov používaných v strojárskom priemysle - www.engineering.sk
  2. Kompozity s epoxidovou matricou a uhlíkovými vláknami (CFRP) - www.matnet.sav.sk [online]. [Cit. 2021-03-14]. Dostupné online. Archivované 2022-10-02 z originálu.
  3. Kompozity s epoxidovou matricou a sklenenými vláknami (GFRP) - www.matnet.sav.sk [online]. [Cit. 2021-03-14]. Dostupné online. Archivované 2022-10-02 z originálu.
  4. uniza.sk - KOMPOZITY
  5. Igor Kochkarov - Structural Integrity Analysis 1. Stress Concentration - Composites (angl.)
  6. Lexikon - kompozit - www.oneindustry.one

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kompozitní materiál na českej Wikipédii.