Kráľ smrekov (Boubín)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kráľ smrekov bol najväčší zo smrekov v národnej prírodnej rezervácii Boubínský prales na západnom svahu hory Boubín. Približne 440 ročný smrek obyčajný (Picea abies) stál v 1 000 m n. m., mal meraný obvod kmeňa 508 cm pri priemere 162 cm, výšku 57,6 m a objem necelých 30 m³, v špici koruny bol vychýlený od osi o 11 metrov. V starobe bol strom napadnutý podpňovkou a vyhnitý, hniloba bola príčinou rozšírenia kmeňa pri päte. Prvé živé vetvy rástli vo výške 25 m, najdlhšie 6,5m až vo výške 39 m.

K populárnemu stromu viedol chodník, nápor turistov na koreňový systém sa však podpísal na stabilite stromu. Smrek uschol v roku 1969 a 4. decembra 1970 padol pri víchrici. Pri páde sa vrchol prelomil na tri časti. Pád Kráľa smrekov prispel k uzatvoreniu jadra pralesa pred verejnosťou.

Pozostatky velikána je možné vidieť na náučnom chodníku (samotný spadnutý rozkladajúci sa kmeň ale nie je z chodníka vidno), výrez je vystavený v informačnom stredisku Lesov ČR v Zátoni, výrez z výšky 12 m potom v loveckom zámčeku Ohrada pri Hlubokej nad Vltavou. Za života stromu boli odobraté vrúble a rastie tak niekoľko desiatok jeho potomkov.

V susedstve vývratu Kráľa rástol Nástupca kráľa smrekov.

Stromy v okolí[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Král smrků (Boubín) na českej Wikipédii.