Kráľovský palác v Osle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kráľovský palác v Oslo)
Kráľovský palác v Oslo

Kráľovský palác v nórskom hlavnom meste Oslo (nór. Slottet) je historická aj súčasná oficiálna rezidencia nórskej kráľovskej rodiny. Bol postavený v 1. polovici 19. storočia ako nórska rezidencia švédsko-nórskeho kráľa Karola XIV. Jána.

Palác navrhol v Dánsku narodený architekt Hans Ditlev Franciscus Linstow (1787-1851) na základe rozhodnutia nórskeho parlamentu z roku 1821. Základný kameň položil nórsky kráľ v roku 1825 a stavba bola dokončená v roku 1849.

Všetci vládcovia spojených kráľovstiev Švédska a Nórska sídlili po väčšinu času v Štokholme a palác v Osle využívali len občasne. Prvým trvalým obyvateľom paláca sa stal až v roku 1905 prvý vládca samostatného Nórska Haakon VII. Za vlády Olava V. (1957-1991) nebol palác udržiavaný a chátral. Masívna a drahá renovácia iniciovaná jeho následníkom a súčasným nórskym kráľom Haraldom V. vyvolala v Nórsku kritiku verejnosti, ale výrazným spôsobom zlepšila stav paláca. Od roku 2002 je palác prístupný verejnosti v rámci turistických prehliadok.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Královský palác v Oslu na českej Wikipédii.