Karol XIV. Ján

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol XIV. Ján
francúzsky minister vojny, maršal, knieža de Pontecorvo a kráľ Švédska a Nórska
Karol XIV. Ján
Karol XIV. Ján, erb (z wikidata)
Karol XIV. Ján, podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaBernadotte
Panovanie1818 – 1844
PredchodcaKarol XIII.
NástupcaOskar I.
Biografické údaje
Pôvodné menoJean-Baptiste Bernadotte
Narodenie26. január 1763
Pau, Francúzsko
Úmrtie8. marec 1844 (81 rokov)
Štokholm, Švédsko
Rodina
Manželka
OtecHenry Bernadotte
Odkazy
Spolupracuj na CommonsKarol XIV. Ján
(multimediálne súbory na commons)

Karol XIV. Ján, vlastným menom Jean-Baptiste Bernadotte (* 26. január 1763, Pau, Francúzsko – † 8. marec 1844, Štokholm, Švédsko), bol francúzsky minister vojny, maršal, knieža de Pontecorvo a v roku 1818 sa stal kráľom Švédska a Nórska. Je zakladateľom dodnes panujúcej švédskej dynastie Bernadotte.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Obdobie pred Francúzskou revolúciou[upraviť | upraviť zdroj]

Jean-Baptiste Bernadotte bol piate dieťa Henriho Bernadotta. Jeho otec bol advokát v Pau a chcel, aby ním bol i jeho syn Jean-Baptiste. Ten však opustil štúdia a v 17-tich rokoch bez vedomia rodičov odišiel k armáde. Slúžil u francúzskeho Kráľovského námorníctva (Royal-la-Marine). 9 rokov služby v armáde bol iba poddôstojníkom.

Obdobie Francúzskej revolúcie[upraviť | upraviť zdroj]

Po vypuknutí Francúzskej revolúcie sa jeho situácia zmenila a jeho vojenská hodnosť rýchlo stúpala. V roku 1792 získal hodnosť plukovníka, 1796 brigádneho generála a v roku 1794 sa stal divíznym generálom. Oženil sa so švagrinou Jozefa Bonaparta (brata Napoleona Bonaparta) Désirée Clary.

Napoleonská éra[upraviť | upraviť zdroj]

Keď Napoleon Bonaparte zriadil cisárstvo, bol Bernadotte menovaný jedným z prvých maršalov Francúzska a po bitke pri Slavkove (2. decembra 1805) získal v roku 1806 titul knieža de Pontecorvo.

Švédsky kráľ[upraviť | upraviť zdroj]

Vo Švédsku vládol v tej dobe Gustáv IV. Adolf, ktorý bol vyhlásený za choromyseľného a na jeho miesto nastúpil jeho strýko Karol XIII. Vzhľadom na jeho bezdetnosť a vek sa rozhodlo, že kráľ adoptuje človeka, ktorý sa stane zároveň i následníkom trónu. Padlo niekoľko návrhov, nakoniec však vďaka politickej situácii v Európe a vplyvu cisára Napoleona získal titul korunného princa Bernadotte.

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Po nastúpení na trón si okolie kráľa všimlo, že maršal Bernadotte ako nový kráľ absolútne odmieta akúkoľvek obsluhu pri kúpeli či obliekaní. Pred nikým sa nikdy neobnažil do pol tela, a to ani pred osobným lekárom. Dôvod sa nakoniec prezradil a na európskych panovníckych dvoroch sa stal zdrojom pobavenia. Jean Baptiste Bernadotte, zakladateľ švédskej kráľovskej dynastie Bernadotte, mal zo svojej revolučnej a jakobínskej minulosti cez prsia vytetovaný nápis: „Smrť tyranom a kráľom!

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel XIV. na českej Wikipédii.



Karol XIV. Ján
Vladárske tituly
Predchodca
Karol XIII.
Švédsky kráľ
18181844
Nástupca
Oskar I.


Karol XIV. Ján
Vladárske tituly
Predchodca
Karol II.
Nórsky kráľ
18181844
Nástupca
Oskar II.