Krásny potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krásny potok
potok
Zdrojnica Malá Fatra
Ústie Turiec
Dĺžka 4,4 km
Povodie Turiec
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-05-097
Číslo recipienta 4-21-07-6965
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Krásny potok je potok v dolnom Turci, v západnej časti okresu Martin[1], preteká katastrálnym územím mesta Martin. Je to ľavostranný prítok Turca, meria 4,4 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Malej Fatre, v podcelku Lúčanská Fatra, v časti Martinské predhorie[2], juhojuhozápadne od rekreačnej osady Podstráne v nadmorskej výške približne 690 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv na krátkom úseku na východ, potom prechodne na severovýchod a opäť na východ. Ďalej sa stáča na juhovýchod, vteká do Turčianskej kotliny, tu napája malú vodnú nádrž a na krátkom úseku tečie opäť východným smerom. Vzápätí sa stáča na juhovýchod, preteká priemyselnou zónou mesta, kde sa esovito stáča a z pravej strany priberá Zlámaný potok. Napokon tečie na krátkom úseku na východ a juhozápadne od železničnej stanice sa v nadmorskej výške cca 394 m n. m. vlieva do Turca.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-10-25]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-12-15]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-10-25]. Dostupné online.