Zlámaný potok (prítok Krásneho potoka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zlámaný potok

(prítok Krásneho potoka)

potok
Zdrojnica Lúčanská Fatra
Ústie Krásny potok
Dĺžka 3,9 km
Povodie Turiec
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-05-097
Číslo recipienta 4-21-05-6967
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Zlámaný potok je potok v dolnom Turci, v západnej časti okresu Martin.[1] Je to pravostranný prítok Krásneho potoka, meria 3,9 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Malej Fatre, v geomorfologickom podcelku Lúčanská Fatra, v jeho časti Martinské predhorie[2], na juhojuhovýchodnom svahu Krásnej (628,0 m n. m.) v nadmorskej výške približne 543 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Na hornom toku tečie juhojuhovýchodným smerom, vteká do Turčianskej kotliny a z pravej strany priberá prítok (461,3 m n. m.) prameniaci východne od osady Lázky. Odtiaľ tečie juhovýchodným smerom, na severnom okraji intravilánu obce Bystrička priberá pravostranný prítok vznikajúci severne od centra obce a stáča sa na východoseverovýchod. Napokon pokračuje severovýchodným smerom, preteká priemyselnou zónou mesta Martin a zľava priberá Kalné. Na území mesta, juhozápadne od železničnej stanice, ústi v nadmorskej výške cca 396 m n. m. do Krásneho potoka.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-10-25]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-12-15]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-10-25]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]