Krajinská Osemaštyridsiatnická strana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Krajinská Osemaštyridsiatnická strana alebo Krajinská strana 1848, alebo Strana roku 48[1] (maď. Országos 1848-as párt, alebo Országos 48-as párt) bola politická strana podporovateľov a nasledovníkov Ľudovíta Košuta, ktorá vznikla po rakúsko-uhorskom vyrovnaní. Jej členmi boli strední statkári, mešťania a roľníci. Jej sila nespočívala v počte poslaneckých kresiel v uhorskom sneme (38 zo 480 poslancov v roku 1867), ale vo veľkej, prevažne roľníckej, základni. Vzhľadom na vtedajšie volebné právo, však väčšina jej členov nemala právo voliť.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Strana vznikla premenovaním Krajnej ľavice v roku 1870. Hlavnými predstaviteľmi strany boli Ignác Helfy a Ernő Simonyi, hoci Helfy nebol nikdy oficiálnym predsedom strany.

Jej základným programovým bodom bol boj za ideály, ciele a výsledky revolúcie z roku 1848 a jej úplné víťazstvo politickými prostriedkami.

Nebolo to však homogénne politické zoskupenie, keďže aj vo vnútri strany existovali rozdielne názory napr. na otázku úplnej samostatnosti Uhorska. Časť strany odmietala akékoľvek spojenie s Rakúskom a odmietala nárok Habsburgovcov na Uhorskú korunu, iná súhlasila s personálnou úniou, keď Rakúsko a Uhorsko spája iba osoba panovníka. Tretia skupina podporovala vtedajšie názory Ľudovíta Košuta, ktorý v emigrácii zrevidoval svoje revolučné postoje.

Po predsedníctve Jozefa Madarásza sa strany „ujal“ Daniel Iráni a pod jeho vedením v roku 1874 sa strana zlúčila s politickou formáciou Principiálny ľavý stred (maď. Elvhű Balközép, čo boli rovnako ako členovia Krajnej ľavice odídenci zo Strany ľavého stredu), vytvorili tzv. Zjednotenú štátoprávnu opozíciu (maď. Egyesült Közjogi Ellenzék), ktorá sa vzápätí premenovala na Osemaštyridsiatnickú stranu nezávislosti (maď. Negyvennyolcas Függetlenségi Párt) pod vedením Daniela Irániho.

Strana zanikla v roku 1884, kedy sa zlúčila so Stranou nezávislosti (ktorej predsedom bol Ľudovít Močári) a vznikla Nezávislá a osemaštyridsiatnická strana (Függetlenségi és Negyvennyolcas Párt), ktorej predsedom bol až do svojej smrti Daniel Iráni.

Výsledky volieb do uhorského snemu[upraviť | upraviť zdroj]

Voľby Počet hlasov Podiel hlasov Počet mandátov Pomer mandátov Parlamentná úloha
1872 ? ? 38 8,9 % opozícia

Volieb 1861 sa budúca strana zúčastnila ako frakcia Krajná ľavica v Rezolučnej strane.

Volieb 1865 sa rovnako zúčastnila frakcia Krajná ľavica, tentoraz už v rámci Strany ľavého stredu.

Vo voľbách 1872 strana vystupuje ako samostatná strana pod názvom Krajná ľavica.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LIPTÁK, Ľubomír. Politické strany na Slovensku 1860 - 1989. 1. vyd. Bratislava : Archa, 1992. ISBN 8071150290.