Lauryn Hillová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lauryn Hill

Základné informácie
Popis umelca Speváčka, raperka, pesničkárka, herečka
Rodné meno Lauryn Noelle Hill
Umelecké mená L-Boogie
Narodenie 25. máj 1975 (48 rokov)
South Orange, New Jersey, USA
Žáner hip hop, Underground hip hop, Alternatívny hip-hop, Soul, neo-soul, R&B, Reggae, Folk
Hrá na nástrojoch gitara, klavír
Roky pôsob. 1993 – súčasnosť
Vydavateľstvá Columbia, Ruffhouse
Súvisiace
články
The Fugees
Webstránka www.lauryn-hill.com

Lauryn Noelle Hill (* 25. máj, 1975) je americká speváčka, raperka, hudobníčka, pesničkárka a herečka. Pôvodne známa hlavne ako členka skupiny The Fugees. 25. augusta 1998 vydala svoj prvý sólo album The Miseducation of Lauryn Hill, ktorý jej priniesol nejednu cenu a vyniesol ju na prvé priečky hitparád. V roku 2002 vydala svoj druhý album MTV Unplugged No. 2.0 Vyhrala 8 Grammy a je matkou piatich detí, ktorých otcom je štvrtý syn legendárneho Boba Marleyho, Rohan Marley.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku[upraviť | upraviť zdroj]

Lauryn Hill sa narodila v South Orange v New Jersey, ako druhé dieťa do rodiny stredoškolskej profesorky angličtiny, Valerie, a počítačového odborníka Mala. Hudba bola hlavnou zložkou v ich dome. Otec Mal spieval na svadbách, mama Valerie hrala na piano a jej starší brat Melaney hral na saxofón, gitaru, bicie, harmoniku, husle a piano. Sama Lauryn hrá na gitare a piane.

Lauryn bola aktívna študentka, roztlieskavačka a umelkyňa. So svojou hereckou kariérou začala už v mladom veku. Ako 13-ročná vystupovala v Apollo amateur night. Spievala Who's Loving You od Smokeyho Robinsona. Nervózna Lauryn spievala mimo mikrofónu a začala byť neuvážená, ale vytrvala a dokončila pieseň za obrovského potlesku. No ani to jej nepomohlo k víťazstvu.

Lauryn sa v detstve priatelila s hercom Zachom Braffom a obaja úspešne promovali na Columbia High School v roku 1993.

Lauryn sa objavila v seriály "As The World Turns" ako Kira Johnson. V decembri 1993, si zahrala po boku Whoopi Goldberg v "Sestre v Akcii 2: Opäť v habite" ako Rita Louise Watson. Vo filme naspievala pesničky ako "His Eye Is on the Sparrow" (spolu s Tanyou Blount) a "Joyful, Joyful". Touto rolou sa stala národne známa a filmový kritik Roger Egbert ju nazval "Dievča s veľkým žiarivým hlasom".

V tomto istom roku bola prijatá na 6 rôznych univerzít, ale šla študovať na Columbia University históriu a sociológiu. Zahrala si aj v ďalších snímkach ako napríklad „King of the hill“ (1993), „Hav plenty“ (1997) a „Restaurant“ (1998). Taktiež sa podieľala na soundtrackoch k filmom „Conspiracy Theory“ (1996) s piesňou „Can´t take my eyes off you“ a k filmu „Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood” (2002) s piesňou „Selah”.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1996, je vo vzťahu s Rohanom Marleym, synom legendárneho Boba Marleyho. Rohan mal už dve deti z predchádzajúceho manželstva, dcéru Eden Marleyovú a syna Nicolasa Marleyho.

Spolu s Lauryn majú päť detí: syn Zion David Hill-Marley (3. august 1997); dcéra Selah Louise Marley (12. november 1998); syn Joshua Marley (Január 2002); syn John Nesta Marley (leto 2003); dcéra.

Lauryn napísala pieseň o svojom najstaršom synovi, s názvom "To Zion", ktorú je možné nájsť na jej prvom albume "The Miseducation of Lauryn Hill". Pieseň s názvom "Selah", je zas uvedená na soundtracku k filmu "Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood".

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

The Fugees[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo roku 1988 Prakazrel Michel "Pras", Lauryn Hill a Wyclef Jean založili skupinu s názvom Tranzlator crew. Neskôr v roku 1992 s nimi firma Ruffhouse records uzavrela zmluvu a po vzájomnej dohode skupina prijala názov THE FUGEES, odvodené od slova Refugees – čo v slangu znamená haitský utečenec, čo pre Wyclefa a Prasa bolo srdcovou záležitosťou, keďže obaja pochádzali z Haiti.

Približne o rok na to, uzrel svetlo sveta ich debutový album "Blunted on reality", ktorý vyšiel vo februári 1994. Album príliš veľkú dieru do sveta neurobil, no aj tak priniesol pár výrazných piesní: „Nappy Heads“ či „Vocab“.

Rok 1996 pre skupinu Fugees znamenal rok prelomový, kedy vo februári vydali svoj druhý album "The Score", ktorý sa môže za svoj mimoriadne úspešný predaj (približne 18 miliónov) pochváliť multiplatinovkou. Album bol jasne ovplyvnený ako soulom tak aj reagge (dôkazom sú treba remake Roberty Flack „Killing me softly“ alebo Boba Marleyho „No woman no cry“). Samozrejme čo pesnička to trefa do čierneho, ďalšie pesničky typu „Ready or not“, „Fu-Gee-La“ či „Cowboys“ dlho predlho kraľovali všemožným rebríčkom a rádiovým hitparádam. Tento album sa stal prelomom na hip-hopovej scéne a hip-hop sa začal časovo deliť na pred THE SCORE a po THE SCORE.

The Miseducation Of Lauryn Hill[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1998 vydáva svoj prvý sólový album "The Miseducation of Lauryn Hill" s piesňami ako "Doo Wop (That thing)", "Ex-Factor" či "Everything is Everything". Album sa stal najrýchlejšie predávaným ženským debutom v histórii vôbec. A tak z členky najúspešnejšej hip-hopovej skupiny v histórii sa stala jedna z najúspešnejších sólových speváčiek. Ako 23-ročná sa podieľala autorsky na textoch a hudbe a produkcii na každej piesni k albumu. Je to album veľmi osobný, opisujúci jej vyrovnávanie sa so životom, slávou, materstvom, závisťou. Na albume sa objavili viaceri hostia ako napríklad – Carlos Santana, Mary J Blige či princ R&B D'Angelo. Album mal celosvetový úspech ako u fanúšikov, tak u kritikov a bol označený za jeden z najlepších hudobných počinov 20. storočia. Vo februári 1999 zaň Lauryn získala 11 nominácií cien Americkej Hudobnej Akadémie. Odišla odtiaľ spokojná s 5 cenami Grammy.

MTV Unplugged No. 2.0[upraviť | upraviť zdroj]

V júli roku 2001 naspievala inštrumentálny Unplugged pre MTV, a vydala ho v máji 2002 ako "MTV Unplugged No. 2.0. Tento album však nezískal toľko ohlasov ako prvý a predalo sa ho "len" niečo málo cez pol milióna albumov. Všetky piesne na albume napísala sama okrem dvoch. Zdieľa v ňom svoje myšlienky o viere, spoločnosti, bohovi a láske. Jej vokál vo všetkých pesničkách sprevádza len gitara, na ktorú i sama hrá.

Návrat?[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2007 sa rozhodla uskutočniť ďalšie turné po svete, kedy navštívila 14 krajín. Ale toto turné bolo veľkým prepadákom. Niekoľkonásobná držiteľka Grammy si podľa všetkého konečne ujasnila svoje miesto vo svete a odhodlane vyrazila dobyť späť miesto kráľovnej R&B, ktorá jeden čas bezpochyby vládla. Sklamanie hudobným priemyslom očividne už prekonala a súčasným turné mala definitívne potvrdiť, že je späť. Bývalá členka zoskupenia Fugees, však svojich fanúšikov sklamala a to hneď niekoľkokrát. Najskôr počas koncertu v Kalifornii, cez ktorý odzneli len štyri skladby a rozhorčení fanúšikovia požadoval vrátenie vstupného v hodnote 2200 Sk. Odspievala tam koncert, ktorý fanúšikom nepríjemne vyrazil dych. Vystúpenie sa skončilo skôr ako sa začalo a jej výkon bol viac než podpriemerný. Denník San Jose Mercury napísal, že „Nebol to len hlas, ktorý sa jej triasol. Hill sa raz o pódium potkla a raz dokonca padla, čo vyvolalo otázku, čo speváčka tak dlho robila v zákulisí, keď tak dlho meškala...“. Svoje „comebackové“ turné zavŕšila v Čechách, kde jej došiel hlas a predstavenie neprebehlo podľa najlepšieho scenára.

V máji 2013 Lauryn Hill vydala singel s názvom "Neurotic Society (Compulsory Mix)". V správe na svojom Tumblri uviedla, že "to musela vydať okamžite, kvôli zákonnej lehote."

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Grammy[upraviť | upraviť zdroj]

Kategória Žáner Pieseň/Album Rok Výsledok
Naj R&B spevácky výkon vo dvojici alebo skupine R&B Killing Me Softly 1996 Vyhrala
Naj rapový album Rap The Score 1996 Vyhrala
Album roka Top The Score 1996 Nominovaná
Naj ženský popový spevácky výkon Pop Can't Take My Eyes Off You 1998 Nominovaná
Naj ženský rapový sólový výkon Rap Lost Ones 1998 Nominovaná
Naj ženský R&B Spevácky Výkon R&B Doo Wop (That Thing) 1998 Vyhrala
Naj R&B spevácky výkon vo dvojici alebo skupine R&B Nothing Even Matters feat. D'Angelo 1998 Nominovaná
Naj R&B pieseň (cena pre skladateľa) R&B A Rose Is Still A Rose – by Aretha Franklin 1998 Nominovaná
Naj R&B pieseň (cena pre skladateľa) R&B Doo Wop (That Thing) 1998 Vyhrala
Naj R&B album R&B The Miseducation Of Lauryn Hill 1998 Vyhrala
Naj ženský rapový sólový výkon Rap Lost Ones 1998 Nominovaná
Naj Nový Umelec Top The Miseducation of Lauryn Hill 1998 Vyhrala
Album Roka Top The Miseducation of Lauryn Hill 1998 Vyhrala
Album Roka Top Supernatural (Santana album) 1999 Vyhrala
Naj hudobné video (krázka verzia) General Everything Is Everything 2000 Nominovaná
Naj R&B pieseň (cena pre skladateľa) R&B All That I Can Say – Mary J. Blige 2000 Nominovaná
Naj spevácka popová spolupráca Pop Turn Your Lights Down Low, with Bob Marley from The Best Man soundtrack 2001 Nominovaná
Naj ženský rapový sólový výkon Rap Mystery Of Iniquity 2003 Nominovaná
Naj R&B spevácky výkon vo dvojici alebo skupine R&B So High, with John Legend 2005 Nominovaná

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]