Rhythm and blues

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z R&B)
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Rhythm and blues pozri Rhythm and blues (rozlišovacia stránka).
Rhythm and blues
Pôvod v štýlochJazz, blues, gospel
Kultúrne pozadie40. rokyUSA
Typické nástrojeGitara, Harmonika, Saxofón, Basová gitara, Bicie, Klávesy
Všeobecná popularitaVýznamná medzi 40. - 60. rokmi 20. storočia
Odvodené štýlyrock and Roll, soul, funk, ska, reggae

Miestne scény
Zoznam R&B hudobníkov

Rhythm and blues alebo rhythm'n'blues (skrátene R'n'b, R&B) je pojem ktorý po prvýkrát použil Jerry Wexler z Billboard magazínu v USA v roku 1949 na označenie afroamerickej populárnej hudby, ktorá kombinovala džez, gospel a blues. Nahradil ním dovtedy používaný termín „race music“ (rasová hudba), ktorý bol považovaný za hanlivý. Od sedemdesiatych rokov pod r'n'b rozumieme aj funk, soul a disco, v dnešnej dobe tento termín označuje predovšetkým moderné varianty soul a hip hopu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V 40. rokoch 20. storočia bol hudobný žáner rhytm & blues predchodcom rockabilly a rock’n’rollu. Medzi štýly ktoré ho v tej dobe ovplyvňovali zaraďujeme jazz, gospel a africkú hudbu. Inšpiroval tiež návrat jazzu vo formách hard bop a bebop.

50. roky 20. storočia predstavovali prvú silnú dekádu pre klasické r'n'b. Okrem jazzu a rock’n’rollu vyvinulo r'n'b aj regionálne varianty, predovšetkým v New Orleans a Louisiane. Medzi výrazných interpretov radíme napríklad Fatsa Domina alebo The Neville Brothers.

V 60. a 70. rokoch afroamerickej populárnej hudbe dominovali soul a funk, štýly ktoré tiež ovplyvnili neskorší zvuk r'n'b.

Popularita r'n'b nabrala na obrátkach v 80. rokoch s príchodom umelcov ako Michael Jackson, Prince, Luther Vandross, Whitney Houston a New Edition.

Na prelome 80. a 90. rokov vznikol kombináciou r'n'b a rýchlych tanečných hip hopových rytmov subžáner New Jack Swing (predstavitelia : Bobby Brown, Jodeci), na ktorého úspechu mal zásluhu predovšetkým producent Teddy Riley.

V 90. rokoch bolo r'n'b stále viac ovplyvňované hip hopom (TLC), na druhej strane obľúbené boli aj balady so soulovým nádychom (Boyz II Men, Toni Braxton).

Po roku 2000 sa vplyv r'n'b dostal až do mainstreamovej sféry. Jeho prvky zaznamenávame v piesňach popových umelcov ako Justin Timberlake, Pink či Gwen Stefani.

Súčasné R'n'B[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes r'n'b definuje hudbu ktorá kombinuje prvky soulu, funku, popu a hip hopu. Niekedy sa hovorí aj o „urban music“. Hudba sa produkuje predovšetkým elektronicky, rytmy sú z bicích automatov a kombinujú sa s jemnými vokálmi. Často sa používajú hip-hopové beaty, ale prejav je spievaný.

Populárne je stále r'n'b ovplyvnené klasickým soulom, k výrazným osobnostiam patria Alicia Keys alebo John Legend. V hudbe niektorých r'n'b umelcov počujeme vplyv modernej karibskej hudby ako sú dancehall či reggaeton. Niektorí producenti ako Timbaland alebo Lil' Jon vyvinuli svojský štýl produkcie r'n'b s dominujúcim syntetizátorovým zvukom.

Subžánre[upraviť | upraviť zdroj]

Quiet Storm[upraviť | upraviť zdroj]

Quiet storm definuje r'n'b s jazzovým nádychom, jemnými tónmi a romantickým feelingom. Obsahuje minimálny vplyv hiphopu a popularite sa teší hlavne u dospelej urbánnej populácie v USA. Obľúbenými interpretmi sú Luther Vandross, Smokey Robinson alebo Anita Baker.

New Jack Swing[upraviť | upraviť zdroj]

New Jack Swing vznikol spojením hiphopových beatov s r'n'b, preddstavitelia už spomenutí Bobby Brown či Jodeci, existuje aj ženský variant s názvom New Jill Swing zastúpená SWV, Total či Shanice.

Hip-hop soul[upraviť | upraviť zdroj]

Hip-hop soul obsahuje ešte viac prvkov hiphopu, hlavne po hudobnej stránke. Významnými predstaviteľmi sú Blackstreet, Montell Jordan ale hlavne Mary J. Blige nazývaná „The Queen of hip hop soul“.

Neo Soul[upraviť | upraviť zdroj]

Neo soul kombinuje Hip-hop soul s klasickým soulom 60. rokov. Dá sa povedať, že je „alternatívnejšou“ formou súčasného r'n'b, má menšie zastúpenie v hitparádach. Do tohto subžánru zaraďujeme umelcov ako Jill Scott, D'Angelo, Steve Spacek, Angie Stone, Dwele alebo Erykah Badu.

RnB umelci[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. James Brown 2023-11-28

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]