Saxofón

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Saxofón

V iných jazykoch
tal. sassofono
nem. Saxophon
angl. saxophone
franc. saxophone
špa. saxofóno
Klasifikácia
Podľa orchestrálnej
praxe
Drevené dychové nástroje
Tónový rozsah

Zvuková ukážka

Saxofón je dychový nástroj vyrábaný prevažne z mosadze. Nástroj bol pôvodne skonštruovaný za účelom zaplnenia medzery medzi dychovými drevenými a dychovými plechovými nástrojmi. Technicky sa radí medzi drevené nástroje. Aj napriek tomu že má nižší rozsah ako jeho predchodca klarinet, časom získal ešte väčšiu popularitu. Je využiteľný v koncertných zoskupeniach, ale aj veľkých orchestroch. Obľubu získal predovšetkým v žánroch jazzu, dychovky a rocku.

Popis a stavba[upraviť | upraviť zdroj]

Saxofón sa skladá z tela, nasaditeľného esa a hubice, ľudovo nazývanej aj hubička. Tá býva obvykle vyrobená z kovového, alebo kaučukového materiálu . Materiál hubice má vplyv na zvuk saxofónu. Kovové telo je doplnené klapkami, vystlanými kožou (napr. hadia), ktoré stláčaním a priliehaním k telu vytvárajú jednotlivé tóny.

Typy saxofónov[upraviť | upraviť zdroj]

Základnými typmi sú sopranino, soprán, alt, tenor, barytón, bas a kontrabas.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Saxofón skonštruoval belgický nástrojár, flautista a klarinetista Adolphe Sax v roku 1840. Nástroj vznikol dva roky po jeho príchode do Paríža, kde hľadal väčšie pochopenie pre svoje vynálezy. Malé uznanie verejnosťou prišlo však až po priaznivej kritike uznávaného Hectora Berlioza. Schválenie nového patentu však neukončilo problémy s jeho prijatím. Sax bol napádaný odporcami i imitátormi, ktorí robili nástroju zlú povesť. Absolvoval viacero súdov, ktoré síce vyhral, ale dvakrát kvôli nim skrachoval. Napriek tomu však hru na saxofón prednášal na parížskom konzervatóriu. V roku 1870 však odbor zrušili, pričom obnovený bol až v roku 1942.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Jay C. Easton s desiatimi zástupcami saxofónovej rodiny. Od najväčšieho po najmenší: kontrabasový, basový, barytonový, tenorový, tenorový in C, altový, mezzosopránový in F, sopránový, sopránový in C, sopraninový.
Schéma saxofónu

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Saxofón

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]