Leonard Peltier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leonard Peltier
americký indiánsky aktivista
americký indiánsky aktivista
Narodenie12. september 1944 (79 rokov)
Grand Forks, Severná Dakota, USA)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Leonard Peltier

Leonard Peltier (* 12. september 1944, Grand Forks, Severná Dakota, USA) je americký indiánsky aktivista a člen Amerického indiánskeho hnutia (AIM), ktorý bol odsúdený na doživotné väzenie pre vraždu dvoch agentov FBI. Keďže ohľadom jeho viny existujú značné pochybnosti, je viacerými ľuďmi a organizáciami označovaný za politického väzňa.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Severnej Dakote vyrastal v indiánskej rezervácii Turtle Mountain. Na konci 60. rokov sa stal aktivistom za indiánske práva a vstúpil do AIM. 8. marca 1970 sa zúčastnil protestnej okupácie Fort Lawton pri Seattli.

Udalosti, ktoré viedli k uväzneniu Peltiera súviseli s dianím v siouxskej rezervácii Pine Ridge v Južnej Dakote. Tam od začiatku 70. rokov narastalo napätie medzi chudobne žijúcim indiánskym obyvateľstvom a americkou vládou. To sa vyostrilo vo februári 1973, keď členovia AIM začali 71 dní okupovať historicky významné mestečko Wounded Knee, aby vyjednali pre indiánov lepšie životné podmienky a prinútili vládu dodržovať staré územné dohody. Po tomto incidente sa však napätie medzi obyvateľmi a federálnymi úradmi ešte viac zvýšilo, konflikty navyše začali narastať aj medzi provládnymi kmeňovými náčelníkmi a členmi AIM. Vedenie AIM poslalo v r. 1975 Peltiera do Pine Ridge, aby tam obhajoval ich záujmy a aby pomohol utíšiť medzikmeňové konflikty. 26. júna 1975 sa na ranči Jumping Bull v rezervácii Pine Ridge odohrala prestrelka medzi bezpečnostnými silami a bližšie neznámimi ozbrojencami, pravdepodobne členmi AIM. Pri prestrelke zahynuli špeciálny agenti FBI Jack R. Coler a Ronald A. Williams a tiež indiánsky mladík Joe Stuntz, ktorý bol podľa FBI jedným z ozbrojencov. Zo zabitia agentov obvinila FBI Peltiera a jeho dvoch spoločníkov, Dina Butlera a Roberta Robideaua. Peltier utiekol do Kanady, kde bol zadržaný 6. februára 1976. Zatiaľ čo prebiehali rokovania o jeho vydaní do USA, Robideau a Butler boli súdení samostatne, pričom obaja boli pre nedostatok dôkazov uznaní za nevinných.16. decembra 1976 Kanada Peltiera vydala do USA, kde ho v apríli 1977 v meste Fargo odsúdili na dva doživotné tresty väzenia.

Rozsudok bol od začiatku veľmi kontroverzný, pretože predložené fyzické dôkazy sa zdali rovnako nedostatočné ako v prípade Robideaua a Butlera a tak sa očakávalo Peltierovo prepustenie. Pre odsúdenie Peltiera sa však stali kľúčové výpovede troch očitých svedkov, hoci si navzájom odporovali a v priebehu procesu boli viackrát zmenené. Neskôr všetci títo svedkovia potvrdili, že svedčili pod nátlakom FBI. Po sérii odvolaní bol však rozsudok v júli 1993 potvrdený.

Vzhľadom na tieto a ďalšie kontroverzné aspekty prípadu sa po celom svete aktivizovalo mnoho jednotlivcov a organizáci požadujúcich Peltierovo prepustenie, resp. aspoň opätovné preskúmanie jeho prípadu, mnohý z nich ho pritom označujú za politického väzňa. Podporu mu vyjadril napr. aj Nelson Mandela, Dalajláma, Bono Vox, Amnesty International, či Európsky parlament. Amnesty International doslova uviedla, že "hoci nie je uvedený ako väzeň svedomia, existuje znepokojenie nad spravodlivosťou procesu vedúce k presvedčeniu, že politické faktory mohli mať vplyv na spôsob, akým bol Peltier stíhaný."

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]