Leslie Richard Groves

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Leslie Groves)
Leslie Groves
americký generál
Leslie Richard Groves
Narodenie17. august 1896
Albany, New York, USA
Úmrtie13. júl 1970 (73 rokov)
Washington, D.C., USA
Alma materUnited States Military Academy (West Point)
PodpisLeslie Richard Groves, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Leslie Richard Groves

Leslie Richard Groves (* 17. august 1896, Albany, New York – † 13. júl 1970, Washington, D.C.) bol americký vojak a generál. Počas svojej kariéry v armádnej ženijnej službe bol vedúcim viacerých významných projektov, ako napríklad výstavby budovy Pentagonu v roku 1941 a v rokoch 19421946 bol vedúcim Projektu Manhattan.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Leslie Groves navštevoval jeden rok Washingtonskú univerzitu, potom študoval dva roky na Massachusettskom inštitúte technológií až sa nakoniec prihlásil na Vojenskú akadémiu vo West Pointe, ktorú ukončil v roku 1918. V rokoch 19181921 navštevoval kurzy Engineer's School v Camp Humphreys s krátkou prestávkou, počas ktorej pôsobil v Európe počas prvej svetovej vojny.

V októbri 1934 bol povýšený na kapitána a v roku 1939 bol pridelený do Generálneho štábu vo Washingtone. V júli 1940 bol povýšený na majora. V roku 1941 dostal už ako plukovník za úlohu dohliadať na výstavbu budovy Pentagonu, v ktorej sídli Ministerstvo obrany Spojených štátov amerických a ktorá je najväčšou budovou na svete.

V septembri roku 1942 bol brigádny generál Leslie Groves poverený riadiť Projekt Manhattan na vývoj a výrobu atómovej bomby. Pod jeho vedením bol uskutočnený základný výskum na univerzitách v Chicagu a v Columbii a mal tiež na starosti všetky etapy vývoja atómovej bomby-vedeckú, etapu výroby, bezpečnosti a aj plánovania ich použitia vrátane ich zhodenia na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. Pod jeho velením boli tiež založené laboratóriá v Oak Ridge, v Hanforde a tiež v Los Alamos. Za vedúceho vedeckého vývoja atómových bômb Groves vymenoval Roberta Oppenheimera.

V januári 1947 bol Projekt Manhattan premenený z vojenského projektu na civilný projekt pod názvom Komisia pre atómovú energiu. Groves bol preto vymenovaný za riaditeľa nového vojenského projektu na vývoj nukleárnych zbraní pod názvom Projekt špeciálnych zbraní ozbrojených síl.

V januári 1948 bol Leslie Groves povýšený na generálporučíka, ale už o mesiac neskôr odišiel do výslužby. Potom bol až do roku 1961 viceprezidentom Sperry Rand Corporation.

Leslie groves umrel na srdcový infarkt 13. júla v roku 1970.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]