Preskočiť na obsah

Letov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Letov je v súčasnej dobe český a predtým česko-slovenský výrobca lietadiel v Letňanoch.

Spoločnosť s názvom Továrna na letadla, skrátene Letov založilo ministerstvo obrany ČSR v roku 1918. Jej primárnym cieľom bola výroba lietadiel pre armádu na obranu vzdušného priestoru novovzniknutého štátu. Medzi vedľajšie úlohy patrila aj oprava a úprava trofejných lietadiel z prvej svetovej vojny.

Firma v roku 1921 predstavila svoj prvý stroj, Letov Š-1, ktorého konštruktérom bol Alois Šmolík. Bola to prvá sériovo vyrábaná česko-slovenská stíhačka, ktorá dokázala obstáť aj v medzinárodnej konkurencií. Vyrábal sa tu aj licenčný Hansa-Brandenburg B.I, ktorý bol značený ako Š-10. Továreň zo začiatku vyrábala lietadlá hlavne pre česko-slovenskú armádu. Boli to hlavne už spomínaná stíhačka Š-1, jednoplošník Š-3 a viacúčelová stíhačka Š-16.

Prvým exportne úspešným typom bol bombardovací Š-28 a jeho neskorší variant Š-328, ktorý sa používal až do druhej svetovej vojny. Stroje pre civilné letectvo boli Š-19 a Š-32.

Šmolík navrhol celkom 36 typov lietadiel, z ktorých sa 18 sériovo vyrábalo. Navrhol aj bombardér Š-50, ktorý bol Šmolíkovým posledným strojom. Bol predstavený v roku 1937, avšak nestihol sa dostať do sériovej výroby. Šmolík bol šéfkonštruktérom až do úplného prevzatia firmy nacistami v roku 1939.

Druhá svetová vojna

[upraviť | upraviť zdroj]

Po tom čo sa rozpadla ČSR začali nacisti využívať továreň na výrobu a hlavne opravu lietadiel nemeckej Luftwaffe pod koncernom Junkers. Počas vojny sa tu opravovali aj legendárne nemecké Messerschmitty Bf 109.

Povojnové obdobie

[upraviť | upraviť zdroj]

Po vojne sa začalo opäť vyrábať, avšak továreň bola premenovaná na Rudý Letov. Prvým vyrábaným typom bol cvičný Letov L-290 Orel, ktorého konštrukcia vychádzala z nemeckého Junkers Ju 290. Z koncepcie Heinklu He-219 tu boli vyrábané LB-79 a z typu Arado Ar 96 bol vyrábaný C2-A/B. Továreň sa tiež zaoberala výrobou vetroňov. Vyrábal sa tu napríklad Letov LF-107 Luňák.

Na základe medzinárodných zmlúv tu boli vyrábané aj diely do lietadiel MiG-15 a neskôr MiG-19 a MiG-21. Boli vyvinuté aj moderné vetrone Letov 21 a 22. V roku 1967 boli všetky továrne v Česko-Slovensku združené do jedného koncernu s generálnym riaditeľstvom v Letňanoch. Preto sa tu v spolupráci s firmou Aero vyrábali súčasti a neskôr aj celé lietadlá L-29 Delfín a L-39 Albatros.

Súčasnosť

[upraviť | upraviť zdroj]

Po páde komunistického režimu a počiatočných problémoch s uplatnením sa na medzinárodných trhoch spoločnosť začala vyrábať súčasti lietadiel pre väčšie letecké spoločnosti, napríklad Airbus.

23. októbra 1997 prevzala väčšinu podniku spoločnosť Aero Vodochody aj so všetkými 227 zamestnancami a bola premenovaná na Letov letecká výroba a. s. Od 1. júla 2000 prevzala spoločnosť francúzska firma Latecoere. Od 1. januára 2014 sa zmenil názov spoločnosti na Latecoere Czech republic s.r.o.

  • Anglická a Česká Wikipédia
  • Václav Němeček, Československá letadla I.; naše vojsko 1983