Lewis and Harris

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lewis and Harris
(angl. Lewis and Harris, škg. Leòdhas is na Hearadh)
ostrov
Štát Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Konštituentná krajina Škótsko
Oceán Atlantický oceán
Súradnice 58°15′S 6°40′Z / 58,250°S 6,667°Z / 58.250; -6.667
Najvyšší bod Clisham
 - výška 799 m n. m.
Rozloha 2 178 km² (217 800 ha)
Obyvateľstvo 21 031 (2011) [1]
Hustota 9,66 obyv./km²
Súostrovie Vonkajšie Hebridy
Najväčšie sídlo Stornoway
Poloha v rámci Škótska
Poloha v rámci Škótska
Wikimedia Commons: Lewis and Harris
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Lewis and Harris (angl. Lewis and Harris, škg. Leòdhas is na Hearadh, starosever. Ljóðhús ok Hérað) je najväčší škótsky ostrov, nachádzajúci sa v súostroví Vonkajšie Hebridy v Atlantickom oceáne. Je to zároveň tretí najväčší z Britských ostrovov po Veľkej Británii a Írsku. Od Škótska je oddelený Minčským prielivom, v najužšom mieste je vzdialenosť od Škótska 39 km.

Podľa sčítania v roku 2011 na ostrove žije 21 031 obyvateľov, čo je mierne zvýšenie oproti sčítaniu v roku 2001, kedy tu žilo 19 918 obyvateľov. V hlavnom meste ostrova, Stornoway, žije asi 8-tisíc ľudí. Lewis a Harris sú známe aj ako jedna z mála škótskych oblastí, kde sa je škótska gaelčina používaná významnou časťou obyvateľov.

Na ostrove boli v roku 1831 objavené vikinské šachové figúrky vyrezané z mrožích klov a dokazujúce šírenie šachu na Britské ostrovy zo severu. Väčšina z figúrok sa v súčasnosti nachádza v Britskom múzeu v Londýne.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek tomu, že ide o celistvý ostrov, nemá v angličtine ani gaelčine vlastný názov, ale je zložený z názvov Lewis a Harris, ktorými sú označované dve časti, na ktoré býva ostrov tradične rozdeľovaný. Názvy Lewis a Harris sú používané akoby išlo o dva samostatné ostrovy, hoci ide o jeden veľký ostrov.

Severná časť, Lewis, je rovinatejšia a pred územnosprávnou reformou v roku 1975 ležala v grófstve Ross and Cromarty. Južná časť, Harris, je hornatejšia a pri Tarberte je rozdelená 850-metrovou šijou na dve menšie časti. Pred reformou v roku 1975 patril Harris do grófstva Inverness-shire. Od roku 1975 patrí celý ostrov do samostatnej oblasti pre súostrovie Vonkajšie Hebridy – Western Isles Council (po škótskogaelsky Comhairle nan Eilean Siar).

Najvyšší vrch ostrova, Clisham, leží na Harrise a dosahuje výšku 799 m n. m.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lewis and Harris na anglickej Wikipédii.