Li Čching-jün

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Li Čching-jün
Li Čching-jün
Rod. meno李清雲
Narodenie(?)1677
Úmrtie6. máj 1933 (vek 256 rokov)

Li Čching-jün (po čínsky: 李清雲 - pchin-jin: Lǐ Qīngyún - slov. prepis: Li Čching-jün; * možno 1677 alebo 1736 – † 1933) bol čínsky bylinkár, cvičiteľ bojových umení a taktický poradca.

Rok narodenia a vek[upraviť | upraviť zdroj]

Údajne sa narodil v roku 1736, pričom isté záznamy hovoria o roku 1677. Obe jeho predpokladané dĺžky života: 197 a 256 rokov, ďaleko presahujú najvyšší potvrdený ľudský vek na svete: 122 rokov a 164 dní, ktoré sa dožila Francúzka Jeanne Calment. Jeho skutočný vek však nie je možné s istotou overiť.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa niektorých zdrojov sa narodil v Čchi Ťiang Sien, v provincii S’-čchuan, v roku 1677. V článku v New York Times z roku 1930 odhalil profesor univerzity v Čcheng-tu čínske vládne záznamy z r. 1827, blahoželajúce Li Čching-jünovi k 150. narodeninám. V roku 1928 redaktor New York Times písal, že veľa starcov žijúcich v Čching-jünovom okolí tvrdí, že ich starí otcovia ho poznali, keď bolí malí chlapci, a v tom čase bol dospelým mužom.

Vo veku 10 rokov začal v horách zbierať bylinky, pričom sa začal zaoberať metódami pre dlhovekosť, a živil sa bylinami a ryžovým vínom. Týmto spôsobom žil prvých 40 rokov svojho života. V roku 1749, keď mal 71 rokov, sa presťahoval do Kchaj Sien, kde vstúpil do čínskej armády ako učiteľ bojových umení a taktický radca.

Jeden z jeho nasledovníkov, Ta Liou, majster taiči, hovorí o príbehu majstra Li: Majster Li sa v horách stretol so starším, vyše 500-ročným pustovníkom, ktorý ho naučil pa-kua-čang a súbor cvičení čchi-kung so spôsobmi dýchania, pohybovými cvičeniami koordinovanými s určitými zvukmi, a poradil v stravovaní. Podľa Ta Liou jeho majster tvrdí, že si zachoval dlhovekosť „vďaka tomu, že som cvičenia vykonával každý deň – pravidelne, správne a úprimne – počas 120 rokov.“

Rok po návrate domov zomrel, podľa niektorých vyjadrení prirodzene; iní tvrdia, že svojim priateľom povedal „Všetko čo som chcel na tomto svete spraviť, som urobil. Teraz pôjdem domov.“ Po jeho smrti generál Sen Jang vyšetroval jeho údajný pôvod a vek, a neskôr svoje zistenia publikoval.

Li sa živil ako bylinkár; predával hubu ling-č' (lesklokôrovka obyčajná a príbuzné druhy), bobule kustovnice cudzej, divý ženšen, pohánkovec Fallopia multiflora a pupočník ázijský, spolu s ďalšími čínskymi bylinami. Tiež vraj počas svojho života splodil viac ako 200 potomkov a prežil 23 manželiek.

Dlhovekosť[upraviť | upraviť zdroj]

Článok „Korytnačka-Holub-Pes“ z 15. mája 1933 podáva informácie o jeho príbehu a obsahuje odpovede Čching-jüna Liho na otázku tajomstva dlhého života:

  • Pokojná myseľ
  • Sedieť ako korytnačka
  • Kráčať svižne ako holub
  • Spať ako pes

Zmienky o majstrovi[upraviť | upraviť zdroj]

Doktor Jang Ťung-ming (Yang Jwing-Ming) vo svojej knihe uvádza, že Li bol čínsky bylinkár šikovný v čchi-kungu, ktorý takmer celý život strávil v horách. V roku 1927 ho generál Národnej revolučnej armády Sen Jang pozval do svojho sídla v S’-čchuane, kde vznikla fotografia Li Čching-jüna zobrazená v tomto článku. Generál o ňom napísal správu „Skutočné svedectvo o 250-ročnom šťastlivom mužovi“, kde opísal Čching-jünov zjav: „Má dobrý zrak a rezký krok; Li meria sedem stôp, má veľmi dlhé nechty na rukách a červené líca.“

Stuart Alve Olson vo svojej knihe „Qigong Teachings of a Taoist Immortal: The Eight Essential Exercises of Master Li Ching Yuen“ z r. 2002 učí cvičeniu „čchi-kung ôsmich brokátov“, ktoré ho naučil majster taiči, ktorý sa ho naučil od generála Sena Janga.

Podľa legendy Li vytvoril tzv. pa-kua-čang deviatich drakov.

Taoistický majster Liou Paj Ling žijúci v São Paulo v Brazílii v rokoch 1975 – 2000 mal vo svojej učebni ďalšiu, západnému svetu neznámu fotografiu majstra Li. Je na nej jasne viditeľná jeho tvár, ako aj dlhé zatočené nechty. Majster Liou ho osobne stretol v Číne a považoval ho za jedného zo svojich majstrov. Hovorieval, ako mu majster Li povedal, že najzákladnejšie taoistické cvičenie je naučiť sa zachovať „Prázdnotu“ (wu-ťi).

V mnohých kultúrach po celom svete, najmä v Indii, Tibete a Číne, sa hovorí o pozoruhodne dlhom veku dosiahnutom duchovnými (jogínskymi a taoistickými) adeptami. Príkladmi sú Autobiography of a Yogi od guru menom Paramhansa Jogánanda s nesmrteľným svätcom Bábádží a The Ancient Secret of the Fountain of Youth od Petera Keldera.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Li Ching-Yuen na anglickej Wikipédii.