Lisa Marie Presleyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Lisa Marie Presley)
Lisa Marie Presleyová
v roku 2014
v roku 2014
Základné informácie
Rodné meno Lisa Marie Presley
Narodenie 1. február 1968
Memphis, Tennessee, USA
Úmrtie 12. január 2023 (54 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Pôsobenie speváčka, skladateľka
Hrá na nástrojoch spev
Roky pôsob. 1997 – 2023
Manžel Danny Keough (1988–1994)​, Michael Jackson (1994–1996)​, Nicolas Cage (2002–2004)​, Michael Lockwood (2006–2021)
Deti 4, vrátane Riley Keoughovej
Rodičia Elvis Presley, Priscilla Presleyová
Webstránka lisamariepresley.com/

Lisa Marie Presleyová (neprechýlene: Lisa Marie Presley; * 1. február 1968, Memphis, Tennessee, USA – † 12. január 2023, Los Angeles, Kalifornia[1]) bola americká speváčka a skladateľka, tiež známa ako „princezná rock and rollu“, jediný potomok speváka Elvisa Presleyho a Priscilly Presleyovej.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Lisa Marie Presley sa narodila v Memphise, Tennessee, presne 9 mesiacov po tom, čo sa jej rodičia vzali. Bývali v Gracelande, Elvisovom statku v Memphise, až kým sa jej rodičia v roku 1972 neodlúčili. Po ich odlúčení a následnom rozvode bývala Lisa Marie prechodne u svojho otca v Gracelande a u jej matky v Beverly Hills. Takto to pokračovalo až kým jej otec zomrel (16. augusta 1977). Potom už bývala iba u svojej matky v Beverly Hills. Keď jej otec zomrel, Lisa sa stala spoludedičkou jeho majetku spolu s jej starým otcom Vernonom Presleym a prababkou Minnie Mae Presley. Vernon umrel v roku 1979 a Minnie Mae v roku 1980. Potom bola Lisa Marie jedinou dedičkou a zdedila Graceland.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Lisa Marie vydala debutový album "To Whom It May Concern" 8. apríla 2003. Dosiahol 5. miesto na Billboard 200 albums chart a získal zlato v júni 2003. Lisa Marie napísala všetky piesne (s výnimkou "The Road Between", na ktorej spolupracovala s Gus Black) a spolupracovala aj na hudbe. Pre zviditeľnenie vystúpila na koncerte vo Veľkej Británií, čo jej otec nikdy neurobil. Prvý singel albumu, "Lights Out", získal 18. miesto v Billboard Hot Adult Top 40 rebríčku a 16. miesto v anglickom rebríčku. Jej druhý album "Now What" získal 9. miesto v Billboard 200 albums rebríčku a získal zlato v novembri 2005. Lisa Marie spolunapísala 10 piesní a nahrala cover od Don Henley "Dirty Laundry" (prvý singel albumu, ktorý získal 36. miesto na Billboard 100 AC singles) a "Here Today, Gone Tomorrow" od The Ramones. Nasledoval ďalší singel "Idiot". V auguste 2007 vydala nový singl "In the Ghetto", ktorý pôvodne spieva Elvis Presley v 1969. V novej verzii piesne spieva Lisa "In the Ghetto" spolu s otcom, ako duet. So singlom bol zároveň vydaný aj videoklip. "In the Ghetto" dosiahlo 1. miesto v rebríčku predaja iTunes a 16. miesto na Billboard Bubbling Under Hot 100 rebríčku singlov. V októbri 2009, ona sa pripojila speváčka Richard Hawley na javisku v Londýne pre prídavok. V októbri 2009 sa pripojila k speváčke Richard Hawley na javisku v Londýne aby zaspievali prídavok. Hawley chce pomôcť oživiť jej hudobnú kariéru a tak začali spolu písať piesne. Lisa Marie texty a Hawley hudbu. V rozhovore s Oprah Lisa potvrdila, že pracuje na novom albume, ktorý má byť vydaný niekedy na začiatku roku 2011, teda 5 rokov po vydaní "Now What". Pretože nechce aby jej to nahrávanie do osobného života.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

3. októbra 1988 sa Lisa Marie vydala za svojho priateľa Dannyho Keougha. Počas manželstva mali spolu 2 deti – dcéru Danielle Rileyovú, narodenú 29. mája 1989 a syna Benjamina Storma, narodeného 21. októbra 1992. V apríli 1994 Lisa Marie oznámila, že sú odlúčení, ale udržujú dobré vzťahy kvôli deťom. O mesiac neskôr odletela do Dominikánskej republiky, aby získala rýchly rozvod, ktorý prišiel 6. mája 1994. V roku ich rozvodu, zostali dobrými priateľmi a dokonca napísali spolu aj nejaké skladby. Keough žije v penzióne blízko jej domu. Keď bola Lisa Marie na turné vyučoval deti doma. 20 dní po ich rozvode, 26. mája 1994 si Lisa Marie vzala speváka Michaela Jacksona. Prvýkrát sa stretli, keď sedemročná Lisa prišla na niekoľko jeho koncertov v Las Vegas so svojím otcom. Stretli sa znova o niekoľko rokov neskôr. Počas obvinení Michaela Jackson zo sexuálneho obťažovania detí, sa stal doslova závislý od jej psychickej podpory, a ona sa zas obávala o jeho zdravie a závislosť na drogách. Boli v každodennom telefonickom kontakte. Lisa to komentovala: "Verila som, že neurobil nič zlé a obvinenia boli falošné. A áno, zamilovala som sa do neho. Chcela som ho zachrániť. Cítila som, že je to správne." Krátko po tom, sa Lisa pokúšala presvedčiť Jacksona, aby sa so žalobcom vyrovnal mimosúdne a aby sa šiel rehabilitovať. Urobil oboje. Nedávno Lisa Marie vydala vyhlásenie na svojom blogu na MySpace týkajúce sa smrti Jacksona 25. júna 2009, povedala, že zlyhala v pomoci Jacksonovi a tiež hovorila o ich svadbe: "Náš vzťah nebol falošný, ako to vykresľuje tlač. Verím, že ma miloval, ako najviac vedel, a ja som ho tiež veľmi milovala. Všetky zlé skúsenosti a spomienky na neho zomreli spolu s ním. Bol to úžasný človek, a ja som veľmi rada, že som sa k nemu dostala tak blízko a získala som veľa skúseností zo života s ním. Dúfam, že teraz je vykúpený z bolesti a smútku."

V roku 1995 sa Lisa Marie objavila vo videoklipe Michaela Jacksona "You Are Not Alone" len s uterákom okolo pása. Rozviedli sa 18. januára 1996 "v dobrom". Údajne sa schádzali aj po rozvode, ako milenci.

10. augusta 2000 sa Lisa Marie zosobášila s americkým hercom Nicolasom Cageom. Zanietený fanúšik Elvisa, Cage, tvrdil, že bol jediný okrem Elvisových príbuzných, kto videl Elvisovu spálňu v Gracelande. Požiadal o rozvod po 108 dňoch manželstva, 25. novembra 2002, len dva dni potom, čo sa šťastný pár objavil na premiére "Adaptation". Rozvod bol dokončený 26. mája 2004. Rozvodové konanie trvalo dlhšie, než manželstvo.

Lisa Marie sa znova vydala 22. januára 2006 za Michaela Lockwooda. Lockwood je gitarista, hudobný producent a režisér. V marci 2008, Lisa Marie oznámila, že je tehotná. To ukončilo špekulácie o jej priberaní. Jej manžel sa stal prvýkrát otcom. Dňa 7. októbra 2008 porodila jednovaječné dvojičky, Harper Vivienne Ann a Finley Aaron Love pomocou cisárskeho rezu. Dvojčatá vážili približne 2,3 kg a 2,7 kg.

V júli 2010 Lisa Marie a jej deti navštívili hrob Michaela Jacksona vo Forrest Lawn. Potom Lisa Marie napísala na Myspace a žiadala fanúšikov Michaela, aby mu nosili slnečnice, pretože to bol jeho obľúbený kvet. Odvtedy je jeho hrob ozdobený slnečnicami. Lisa Marie a jej rodina sa presťahovala do Veľkej Británie "Našli sme kvalitu života, ktorá je oveľa viac naplňujúca a obohacujúca. Zdvorilosť, kultúra a ľudia ma prinútili prebudiť sa a zabudnúť na pochmúrne myšlienky. V auguste 2010 kúpili Presleyovci vilu v blízkosti Tunbridge Wells, Kent. V blízkosti domu je bývalý domov zakladateľa scientológie, L. Rona Hubbarda v East Grinstead, Západný Sussex. Podľa médií sa Lisa Marie rozhodla opustiť Los Angeles, kvôli klebetám o jej ex-manželovi Michaelovi Jacksonovi. On sama povedala, že sa jej LA zdá stále viac povrchné, pokiaľ to je vôbec možné.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Zomrela na zástavu srdca 12. januára 2023.[1] Jej posledné verejné vystúpenie, bolo dva dni pred smrťou, na 80. odovzdávaní cien Zlatý glóbus, na ktorom sa zúčastnila so svojou matkou, Priscillou Presleyovou.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • V novembri 1975 Elvis Presley pomenoval svoje lietadlo Convair 880 po svojej dcére
  • Lisa Marie je členkou scientologickej cirkvi
  • Lisa Marie Presley údajne označila Michaela Jacksona ako "horúci materiál"
  • v rozhovore s Oprah Winfrey odhaľuje niektoré fakty o manželstve s M. Jacksonom

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Detaily US CAN UK umiestenie
2003 To Whom It May Concern 5 12 52
2005 Now What 9 13 -
2011 TBA

Single[upraviť | upraviť zdroj]

To Whom It May Concern

  • Lights Out/Savior
  • Sinking In

Now What

  • Dirty Laundry
  • Idiot

Iné

  • In the Ghetto

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b TASR. Zomrela jediná dcéra Elvisa Presleyho. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2023-01-13. Dostupné online [cit. 2023-01-13].

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]