Liverpoolská katedrála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Liverpoolska katedrála

Liverpoolska katedrála, oficiálne Katedrálny kostol Ježiša Krista v Liverpoole (Cathedral Church of Christ in Liverpool), je katedrála anglikánskej cirkvi v Liverpoole. Je jednou z dvoch katedrál v meste. Druhou je rímskokatolícka Metropolitná katedrála, ktorá sa nachádza asi kilometer na sever.

Celkovo dĺžkou budovy 189 m, vrátane Lady Chapel (mariánskej kaplnky zasvätenej Panne Márii), je najdlhšou katedrálou na svete.[pozn. 1] Jej vnútorná dĺžka je 150 m.

Plocha zastavaná katedrálou má rozlohu 9 000 m² čím je piatou najväčšou katedrálou na svete[1] a spolu s nedokončenou Cathedral of Saint John the Divine v New Yorku najväčšou anglikánskou katedrálou.[2]

V roku 1952 bola katedrála organizáciou English Heritage zaradená na listed building so stupňom významu I.[3].

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým biskupom liverpoolskej diecézy bol v roku 1880 menovaný John Charles Ryle za situácie kedy táto diecéza nemala žiadnu katedrálu. Po debatách v cirkvi i s mestskými predstaviteľmi bolo v roku 1902 rozhodnuté o vyhlásení verejnej architektonickej súťaže na návrh katedrály. V nej zvíťazil návrh 22-ročného študenta Gilesa Gilberta Scotta.

Základný kameň katedrály položil v roku 1904 kráľ Eduard VII.[4] Prvou dokončenou časťou bola v roku 1910 kaplnka. V tej dobe Scott navrhol dôkladnú zmenu ostatných častí budovy. Jeho pôvodný návrh bol založený na vzhľade Durhamskej katedrály a obsahoval plány na dve veže v západnej časti. Obnovený návrh obsahoval iba jednu neobvykle vysokú vežu. V tej istej dobe Scott zmenil štýl stavby tak, aby bol modernejší a neobsahoval veľa gotických prvkov.[5]

Po dokončení oltára bola katedrála v roku 1924 vysvätená, ale pravidelné bohoslužby sa začali až v roku 1940. Stavba hlavnej veže bola dokončená v roku 1942 i keď druhá svetová vojna a inflácia spôsobili, že katedrála bola kompletne dokončená až v roku 1978, niekoľko rokov po Scotovej smrti (1960).

Plocha zastavaná katedrálou má rozlohu 9 000 m² a na jej stavbu bol použitý pieskovec ťažený z lomu na predmestí Liverpoolu, Wooltonu. Veža katedrály je najväčšia a jedna z najvyšších na svete a je vysoká 100m. Každým rokom je katedrála miestom konania Liverpoolskeho shakespearovského festivalu.

Zvony katedrály umiestnené vo výške 66 m nad zemou sú najväčšími zvonmi na svete. Vo zvonici je celkom 13 zvonov a ich celková hmotnosť bez najväčšieho zvonu Veľkého Juraja, ktorý samotný váži 14 ton, je 16,5 ton.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • V.E. Cotton: The Book of Liverpool Cathedral, Liverpool 1964

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jedinou dlhšou cirkevnou budovou je Bazilika svätého Petra v Ríme, ktorá ale nie je katedrálou

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Cathedrals of Britain
  2. Quirk, Howard E., The Living Cathedral: St. John the Divine: A History and Guide (New York: The Crossroad Publishing Co., 1993), p. 15-16.
  3. Anglican Cathedral Church of Christ [online]. [Cit. 2012-08-19]. Dostupné online. Archivované 2014-05-02 z originálu. (anglicky)
  4. "History" Archivované 2011-10-07 na Wayback Machine, Liverpool Cathedral, accessed 2 October 2011
  5. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkaz y[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Liverpoolská katedrála na českej Wikipédii a Liverpool Cathedral na anglickej Wikipédii.