London Calling (skladba)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„„London Calling““
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
z albumu London Calling
Vydané 1979
Nahrané Wessex Studios, 1979
Žáner Punk
Hard rock
Dĺžka 3:19
Vydavateľstvo CBS
Producent Guy Stevens
Skladateľ Joe Strummer
Mick Jones
Text [1]
London Calling chronológia skladieb
Groovy Times
(1979)
Clampdown
(1980)

„London Calling“ je skladba anglickej punkovej skupiny The Clash. Pieseň sa nachádza ako prvá v trackliste rovnomenného albumu London Calling. Je to politicky nabitá pieseň s reggae basgitarou a punkovou gitarou a spevom.

Pieseň „London Calling“ sa nachádza na 15. mieste zoznamu 500 najlepších skladieb všetkých čias, ktorý v roku 2004 zverejnil časopis Rolling Stone.[1]

Text[upraviť | upraviť zdroj]

Text piesene napísal Joe Strummer a Mick Jones. Názov naráža na identifikáciu: "This is London calling", ktoré používala BBC počas druhej svetovej vojny, často pri vysielaní do okupovaných krajín.

Text poukazuje aj na nukleárnu chybu ("a nuclear error") na Three mile Island, ktorá nastala v roku 1979. Verš "London is drowning/And I live by the river" ("Londýn sa potápa/bývam blízko rieky) vychádza z toho, že až záplavy na rieke Temža, keď bola pod vodou väčšina centra Londýna, viedla k výstavbe bariéry proti povodniam. Text tiež poukazuje aj na zúfalú situáciu kapiel v roku 1979 bojujúcich s veľkými pohľadávkami bez manažérov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]