Lopata

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Lopata pozri Lopata (rozlišovacia stránka).
Lopata

Lopata je nástroj s plochou časťou určený na naberanie sypkých hmôt, prípadne kopanie. Rozoznáva sa niekoľko druhov lopát. Lopaty určené na vykopávanie sa nazývajú rýľ.

Materiál a popis[upraviť | upraviť zdroj]

Skladá sa z násady, ktorá tvorí rukoväť nástroja a z plochej časti, slúžiacu na naberanie materiálu. Lopaty sa v súčasnosti vyrábajú z hliníka, príp. jeho zliatin. Násada býva drevená alebo plastová.

Lopaty majú široké využitie:

Záhradná lopata sa používa na prenášanie zeminy, sypkých predmetov, odhŕňanie snehu a pod. Niektoré lopaty majú zašpicatený koniec a je možné nimi aj priamo kopať, označujú sa ako rýle. Cestárska lopata je širšia ako obyčajné lopaty, pretože je na nich vyvíjaný väčší tlak napr. tiažou štrku a pod. Hasiči používajú takéto lopaty pri rôznych zásahoch, napr. na odpratávanie trosiek, snehu a pod. Niekedy sú používané aj na hasenie ohňa.

Stavbárska lopata môže mať široký koniec ako cestárska/ hasičská lopata (na prenášanie štrku, cementu a pod.) alebo úzky koniec (na kopanie dier pre potrubie a pod.) Lopata na odhŕňanie snehu je lopata špeciálne prispôsobená na odhŕňanie snehu, tým že je širšia a má väčší záber. Vojenské lopatky sú kompaktné, často skladacie a je ich možné nosiť pohodlne pripnuté k výstroji. Slúžia vojakom na budovanie zákopov a poľných opevnení.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lopata
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Lopata