Louis Chevrolet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Louis Chevrolet
americký automobilový pretekár a podnikateľ
americký automobilový pretekár a podnikateľ
Narodenie25. december 1878
La Chaux-de-Fonds, Švajčiarsko
Úmrtie26. jún 1941 (62 rokov)
Detroit, Michigan, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Louis Chevrolet
Louis Chevrolet v pretekárskom vozidle Buick (Crown Point, Indiana, počas pretekov Cobe Cup 1909)

Louis Chevrolet (* 25. december 1878, La Chaux-de-Fonds, Švajčiarsko – † 6. jún 1941, Detroit, Michigan, USA) bol americký automobilový pretekár a spoluzakladateľ firmy Chevrolet Motor Car Company, v súčasnosti patriacej koncernu General Motors.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1886 sa rodina presťahovala zo Švajčiarska do burgundského mesta Beaune. V tom čase sa mladý Louis zaujímal o automobily a preteky. V rokoch 1895 a 1899 pracoval ako mechanik v obchode s bicyklami firmy Roblin. Potom odišiel do Paríža, kde však pobudol len krátko a v roku 1900 sa vydal do kanadského Montrealu. Nasledujúci rok prešiel do New Yorku k firme Fiat.

Až do roku 1909 pracoval a pretekal pre firmu Buick Motor Company, kde mal možnosť naučiť sa všetko o konštrukcii automobilov. Potom sa pustil do vývoja motora pre vlastný automobil. Jeho partnerom sa zakrátko stal William Durant, spoločne v Detroite založili podnik Chevrolet Motor Car Company. V roku 1915 však medzi nimi došlo k roztržke v otázkach konštrukcie a Chevrolet svoj podiel Durantovi predal. O rok neskôr sa firma zlúčila s Durantom vlastnenými General Motors.

Chevrolet sa vrhol na pretekanie. Jeho partnerom sa stal Howard E. Blood a spoločne založili firmu Cornelian, ktorá sa plne sústredila na výrobu malých vozidiel pre preteky Indy 500. Pre poruchu motora sa v ročníku 1915 ich vozidlo riadené Louisom umiestnil na 20. mieste. Louis sa pretekov zúčastnil celkom štyrikrát, jeho najlepším výsledkom bolo siedme miesto. O rok neskôr založil Louis s bratom Gastonom ďalšiu firmu Frontenac Motor Corporation, ktorá navrhovala a vyrábala pretekárske automobily.

Louis bol starším bratom Gastona (1892 – 1920), ktorý s vozidlom vlastnej konštrukcie v roku 1920 zvíťazil v pretekoch 500 míľ v Indianapolise.

Louisa Chevroleta pochovali v Indianapolis. V roku 1992 bol uvedený do International Motorsports Hall of Fame.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]