Louise Joy Brownová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Louise Joy Brownová
prvý človek na svete, ktorý sa narodil vďaka metóde asistovanej reprodukcie
Narodenie25. júl 1978 (45 rokov)
Oldham, Spojené kráľovstvo

Louise Joy Brownová (* 25. júl 1978, Oldham, Spojené kráľovstvo) je prvý človek na svete, ktorý sa narodil vďaka metóde asistovanej reprodukcie známej ako in vitro fertilizácia (IVF), teda oplodnenie v skúmavke.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Lesley a John Brownovi sa o počatie dieťaťa márne snažili deväť rokov. Vzhľadom na zistenú nepriechodnosť vajcovodov sa gynekológ Patrick Steptoe a fyziológ Robert G. Edwards rozhodli laparoskopicky odobrať Lesley vajíčka. Keď bolo jedno z nich v Petriho miske oplodnené spermiami manžela, vložili embryo matke do maternice. Tá plod úspešne donosila - Louise sa narodila v júli 1978 cisárskym rezom, jej pôrodná váha bola 2,6 kg.[1] Štyri roky nato sa rovnakou metódou rodičom narodila ešte jedna dcéra, Natalia.

K profesorovi Edwardsovi mala Louise blízky vzťah, ako by bol jej starým otcom. V roku 2004 sa zúčastnil aj jej svadby. Louise i jej sestra sa už obe stali matkami, pričom otehotnieť sa im podarilo prirodzenou cestou.

Robert Edwards v roku 2010 za rozvoj metódy IVF obdržal Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo - týmto spôsobom už prišlo na svet viac ako päť miliónov detí. Ročne sa ich tak na celom svete narodí zhruba 350 tisíc.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Louise, první dítě ze zkumavky, slaví 35 let. Sama počala přirozeně, iDNES.cz, 2013-7-25

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Louise Brown na českej Wikipédii.