Ludwigov palác

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pavilón Ludwigovho paláca. S palácom ho spájala kamenná terasa s dvojitou kamennou kolonádou, ktorá niesla otvorenú drevenú pergolu.

Ludwigov palác bol rozľahlý jednoposchodový mestský palác v neorenesančnom štýle na križovatke Karadžičovej a Krížnej ulice v Starom Meste v Bratislave. Postaviť si ho dal v roku 1880 obchodník, mestský poslanec a filantrop Johann Ludwig na pozemku oproti budove konskej železnice z r. 1840. Na pozemku, ktorý kúpil jeho otec Gottfried Ludwig pre svoju ošípáreň, dal okrem obytného paláca zároveň postaviť aj parný mlyn.

Autor architektonického projektu paláca nie je známy, postavila ho zrejme bratislavská firma Kittler und Grazl. V časti paláca žila rodina Ludwigovcov, druhá časť - s prepychovými bytmi - slúžila na prenajímanie bytov. Koncom 2. svetovej vojny bol palác aj so susedným mlynom zbombardovaný. Z areálu mlynu sa zachovalo len silo (postavené v r. 1936-37) na dnešnej Metodovej ulici, z paláca zostal stáť len pavilón postavený spolu s palácom v r. 1880 (stavebne upravený v r. 1958) na dnešnej Karadžičovej ulici.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]