Lurdská jaskyňa (Hlboká cesta, Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lurdská jaskyňa

Lurdská jaskyňa na Hlbokej ceste sa nachádza pár desiatok metrov od Kalvárie. Bola pôvodne kameňolomom, z ktorého bol ťažený kameň na mnohé miesta a stavby v blízkom a vzdialenom okolí. V roku 1892 grófka Gabriela Szapáry za pomoci bratislavským veriacich dala upraviť kameňolom a do výklenku jaskyne umiestniť sochu Panny Márie Lurdskej. Túto prvú sochu zakúpili a pre jaskyňu darovali dievčatá a robotníčky z bratislavskej textilnej továrne. Lurdská jaskyňa bola posvätená 15. septembra 1892. Za krátky čas sa stala obľúbeným miestom modlitieb kresťanov.

Pôvodná sadrová socha Panny Márie bola v roku 1946 nahradená novou, vytesanou z bieleho carrarského mramoru. Posvätená bola 1. mája 1946 biskupom Dr. Michalom Buzalkom. Novú sochu, presne podľa pôvodnej predlohy, vytesal z mramoru slovenský akademický sochár František Gibala.

Pri vstupe do areálu sa nachádza informačná tabuľa, kde sú informácie o jaskyni v 3 jazykoch (slovenčina, maďarčina a nemčina).

Počas dlhej histórie Lurdskej jaskyne veriaci z vďaky i ako prejav úcty a mnohých prosieb k Panne Márii umiestnili na priľahlé steny areálu vyše 4 000 pamätných ďakovných tabuliek.

Misijný kríž[upraviť | upraviť zdroj]

Misijný kríž pri vchode do areálu v roku 2013

Pri vchode do areálu je umiestnený Misijný kríž. Sú na ňom zaznamenané misie, ktoré sa konali vo farnosti Kalvária - Bratislava.

V roku 1946 sa konali celobratislavské misie od 28. marca do 7. apríla. Viedli ich dvaja kňazi z františkánskeho a dominikánskeho rádu.[1]

V roku 1997 sa konali Misie na Kalvárii. Ľudové misie u bratov dominikánov[2] viedli redemptoristi.

V roku 2017 sa konali týždeň trvajúce misie – Ľudové misie vo svetle Fatimy. Začali sa piatok svätou omšou a privítaním misionárov.[3][4] Boli ukončené 13. októbra 2017 na deň stého výročia, posledného zjavenia, ktoré sa konalo vo Fatime. Konal sa sviečkový sprievod, procesia svetla a požehnanie misijného kríža.[1] Misie viedli bratia redemptoristi spolu s laickími misionármi zo spoločenstiev Calvary a Rieka Života.[5] Počas misií robila TV LUX záznamy svätých omší a misijných príhovorov. Následne odvysielala misijné príhovory vo svojom programe.[6]

Sakrálne stavby pri Lurdskej jaskyni[upraviť | upraviť zdroj]

Lurdská jaskyňa, ďakovné tabuľky, miesto na sedenie

Nad Lurdskou jaskyňou sa nachádzajú tri:

  • nad Lurdskou jaskyňou sa nachádza rímskokatolícky Kostol Panny Márie Snežnej, ktorý bol postavený v štyridsiatych rokoch 20. storočia
  • vedľa neho sa nachádza Kaplnka svätého Jozefa, bola vybudovaná v roku 1814, konajú sa tu modlitebné stretnutia[7][8][9]
  • hneď nad Lurdskou jaskyňou sa nachádza súsošie: socha ukrižovaného Krista a dvoch svätcov

Na polceste medzi Kalváriou a kostolom Panny Márie Snežnej sa nachádza Pieta s krížom z júna 1814. Pieta sa nachádza na ulici Na Kalvárii a vedľa Podhorského ulici. V roku 2014 dalo pietu zrekonštruovať Občianske združenie Petra v spolupráci s Farským úradom Panny Márie Snežnej Na Kalvárii. Slávnostne požehnanie Piety sa uskutočnilo 22. októbra 2014, požehnal ju Mons. Mario Giordana. Po slávnostnom požehnaní nasledovala ďakovná omša, ktorá sa konala v kostole Panny Márie Snežnej.[10][11][12]

Neďaleko Lurdskej jaskyne sa na Kalvárskom vrchu nachádza Kalvária, pôvodné zastavenia kalvárie zo 17. storočia boli cielene zdevastované a zničené za komunistického režimu budovaním Pražskej ulice.[13]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Staré Mesto - misijný kríž pri Lurdskej jaskyni [online]. Epocha.sk, rev. 2022-03-28. Dostupné online.
  2. Calvary a Misie [online]. OZ Calvary. Dostupné online.
  3. V piatok vyvrcholili ľudové misie „Vo svetle Fatimy“ [online]. Redemptoristi - Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa. Dostupné online.
  4. Ľudové misie [online]. OZ Calvary. Dostupné online.
  5. Na Kalvárii v Bratislave začínajú Misie vo svetle Fatimy [online]. Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku, Zasvätený život.sk, 2017-10-06. Dostupné online.
  6. Na sté výročie Fatimy vyrcholili v Bratislave špeciálne misie na Kalvárii [online]. TK KBS, 2017-10-14. Dostupné online.
  7. Kaplnka sv. Jozefa na Kalvárii [online]. Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave. Dostupné online.
  8. Tag: Kaplnka sv. Jozefa [online]. Na krásnom modrom Dunaji, Daniela Augustka, [cit. 2019-02-05]. Dostupné online.
  9. Modlitba v kaplnke Sv. Jozefa [online]. Spoločenstvo Kráľovná rodiny, 2019-03-21. Dostupné online.
  10. Obnovená Socha Piety, Na Kalvárii, v Bratislave. Farnosť Panny Márie Snežnej, Kalvaria.sk.
  11. Obnovili sme sochu Piety v Bratislave, Na Kalvárii [online]. . Dostupné online.
  12. Staré Mesto - Pieta pod krížom (1814) Na Kalvárii. Epocha.sk, rev. 2021-02-23.
  13. Z tohto kopca je nádherný výhľad na časť Bratislavy: Objavte Kalváriu ukrytú v tôni stromov [online]. Bratislava 24, 2021-05-22. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]