Lydia Koidula

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lydia Koidula
estónska poetka a dramatička
Lydia Koidula
Rod. menoLydia Emilis Florentine Jannsen
Narodenie24. december 1843
Vändra, Estónsko
Úmrtie11. august 1886 (42 rokov)
Kronštadt, Rusko
Národnosťestónska
ManželEduard Michelson
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Lydia Koidula
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Lydia Koidula

Lydia Koidula (* 24. december 1843, Vändra, Estónsko – † 11. august 1886, Kronštadt, Rusko), vlastným menom Lydia Emilis Florentine Jannsen bola estónska poetka a dramatička, predstavujúca hnutie národného obrodenia v estónskej literatúre.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v meste Vändra v Estónsku v roku 1843. Spolu s rodinou sa v roku 1850 presťahovala do mesta Pärnu. Jej otec Johann Voldemar Jannsen, hoc predstaviteľ nemeckej komunity začal vydávať noviny v domácom estónskom dialekte, stanúc sa tak prakticky zakladateľom estónskej žurnalistiky. Vydával časopis Perno postimees, kde mu Lydia pomáhala v redakcii. Tam sa naučila estónskemu jazyku, napriek tomu, že jej rodnou rečou bola nemčina. Študovala na univerzite v Tarte. Po dokončení štúdia sa stala domácou učiteľkou, a zároveň prvou estónskou spisovateľkou a žurnalistkou. Počas štúdia v Tarte sa zoznámila s mladšou vlasteneckou generáciou, zvlášť s Carlom Robertom Jacobsonom, ktorý ju inšpiroval k používaniu pseudonymu Koidula, lebo „Koit“ znamená po estónsky Zornička, čo vcelku vystihuje jej úlohu v estónskej literatúre. V roku 1873 sa vydala za estónskeho lekára Eduarda Michelsona a presťahovala sa do Kronštadtu, kde si však nikdy nezvykla, a tak každé leto trávila v Estónsku. V Kronštadte aj zomrela na rakovinu. Jej ostatky boli v roku 1946 premiestnené do Tallinnu, kde je pochovaná na Lesnom cintoríne.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje vlastenecké cítenie najlepšie vyjadrila v lyrických zbierkach Vaine-lilled (Poľné kvety) z roku 1866 a Emajöe ööbik (Slávik od Emajö) z roku 1867. Z jej dramatickej tvorby je najvýznamnejšia hra Saaremaa Onupoeg (Bratranec zo Saaremaa) z roku 1870. Mnohé jej básne v Estónsku zľudoveli.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lydia Koidula na českej Wikipédii.
  • Malá encyklopédia spisovateľov sveta