Lyman Briggs

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lyman Briggs
Lyman Briggs
Rod. menoLyman James Briggs
Narodenie7. máj 1874
Assyria, Michigan, USA
Úmrtie25. marec 1963 (88 rokov)
USA
Alma materUniversity of Michigan
Michigan State University
Johns Hopkins University
ManželkaKatharine Cook Briggsová
DetiIsabel Briggsová Myersová, Albert
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Lyman Briggs

Lyman James Briggs (* 7. máj 1874, Assyria, Michigan, USA – † 25. marec 1963)[1] bol americký fyzik a pedológ. V rokoch 19331945 bol riaditeľom amerického Úradu pre normalizáciu. Predsedal aj tajnému Uránovému výboru, ktorý neskôr prerástol do Projektu Manhattan a do skonštruovania atómových zbraní.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Lyman Briggs ukončil štúdium fyziky v roku 1895 na University of Michigan. Na jeseň v roku 1895 nastúpil na doktorantské štúdium fyziky na Johns Hopkins University. Jeho prvým zamestnaním bolo miesto na Úrade pôd pri Ministerstve poľnohospodárstva USA. Pri svojich výskumoch sa zameriaval na retenciu vody v pôde a stal sa jedným zo spoluzakladateľov nového vedného oboru, pôdnej fyziky.

V roku 1917 bol na základe mobilizácie prebiehajúcej z dôvodu prvej svetovej vojny zamestnaný v Ústave pre normalizáciu pri Ministerstve obchodu. V roku 1933 sa stal v poradí tretím riaditeľom ústavu a v októbri roku 1939 ho prezident Franklin D. Roosevelt požiadal, aby vytvoril tajný Uránový výbor. Úlohou Uránového výboru bolo zistiť, či je možné získať energiu zo štiepenia uránu. Až do roku 1941 prebiehali výskumy pod záštitou Úradu pre normalizáciu, kde boli skúmané najmä metódy separácie a čistenia izotopov uránu.

Lyman Briggs zomrel vo veku 88 rokov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.nasonline.org/publications/biographical-memoirs/memoir-pdfs/briggs-lyman.pdf

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lyman Briggs

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]