M26 Pershing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z M-26 Pershing)
M26 Pershing
Tank Pershing v múzeu v Mobile, Alabama, USA.

Tank Pershing v múzeu v Mobile, Alabama, USA.

Základná charakteristika
Posádka 5
Dĺžka 8,65 m
Šírka 3,51 m
Výška 2,78 m
Hmotnosť 41,9 ton
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie 18-114 mm
Hlavná zbraň 90 mm kanón M3
Sekundárne zbrane 2x Browning 30-06, 1x Browning 12,7 mm
Pohon a pohyb
Pohon Ford GAF
500-450 hp
Odpruženie torzné tyče
Max. rýchlosť 48 km/h
Pomer výkon/hmotnosť 12 hp/tona
Dojazd 150 km
Priechodnosť

M26 Pershing bol americký tank nasadený na konci druhej svetovej vojny a neskôr v kórejskej vojne. Pomenovaný na počesť gen. Johna J. Pershinga, ktorý viedol americký expedičný zbor v 1. svetovej vojne. Ako jediný západný tank prekonal všetky parametre nemeckých tankov Panther a Tiger.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

USA nevenovala medzi dvoma svetovými vojnami takú pozornosť pri vývoji tankov, ako európske štáty. Situácia sa zmenila na začiatku 2. svetovej vojny, keď bolo len otázkou času, kedy sa americké vojská zapoja do vojenského konfliktu. Ale aj tak sa však Američania sústreďovali na vývoj ľahkých tankov (napr. M5 Stuart) a stredných tankov (M3 Lee), ktorých koncepcia bola už v tom období prekonaná. Tieto stroje sa síce vyrovnali starším nemeckým tankom, ale počas vojny museli byť rýchlo nahradzované novými typmi. Po príchode nových nemeckých tankov Panther a Tiger Američania čelili nemeckej kvalitatívnej prevahe nasadením veľkého počtu tankov M4 Sherman. Spojenci tiež ťažili zo svojej veľkej leteckej prevahy, ktorá citeľne oslabovala nemecké tankové jednotky pri nasadení na fronte. Pri invázii v Normandii a následných bojoch však Tigre a Panthery spôsobovali Američanom ťažké straty. V USA sa začalo pracovať na rozpracovanom projekte T26 z roku 1942 a do konca roku 1944 boli vyrobené prvé tanky M26 Pershing.

Technické údaje[upraviť | upraviť zdroj]

M26 Pershing mal dobré balistické vlastnosti korby aj veže, čo mu poskytovalo rovnakú pasívnu ochranu ako tanku Tiger. Okrem toho mal veľmi dobrú pohyblivosť, manévrovateľnosť aj rýchlosť, Jeho kanón M3 kalibru 90 mm je zrovnateľný s 88 mm kanónom Tigra alebo stíhača tankov Jagdpanther. Pershing mal aj efektívny stabilizátor kanóna a rýchlejšie otáčanie veže. S kanónom bol namontovaný aj spriahnutý guľomet M1919A4 kalibru 7,62 mm. Taký istý guľomet bol inštalovaný v prednej časti korby, na vrchu veže bol upevnený protilietadlový guľomet kalibru 12,7 mm. Podvozok pozostával z dvojice šiestich dvojitých pojazdových kolies odpružených na torzných tyčiach. Hnacie kolesá sa nachádzali vzadu, napínacie vpredu. Okrem toho pásy napínalo päť napínacích kladiek. Pohon tanku zabezpečoval benzínový motor Ford GAF V8 o objeme 18 l, ktorý bol uložený v zadnej časti korby.

Bojové nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Po nemeckej ofenzíve v Ardenách sa ukázalo, že americko-britským silám chýba tank, ktorý by odolával tankom Panther a Tiger ale aj Tiger II. Američania preto v roku 1945 poslali do Európy prvých 20 Pershingov, ktoré boli priradené k 3. a 9. tankovej divízii. Ďalších 200 Pershingov prišlo do Európy začiatkom marca. 7. marca 1945 zničil Pershing nemecký Panther počas jazdy vďaka stabilizátoru, čo u nemeckých vojakov vyvolalo údiv.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému M26 Pershing

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku M26 Pershing na českej Wikipédii.