MAC Cosmetics

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
MAC Cosmetics
MAC Cosmetics
Právna formadcérska spoločnosť
Založenámarec 1984
Toronto, Ontário, Kanada
ZakladateľFrank Toskan
Frank Angelo
SídloNew York, USA
PriemyselMóda
ProdukciaKozmetika
Člen skupinyEstée Lauder Companies
(od 1998)
Webmaccosmetics.com

MAC Cosmetics, štylizovaná ako M·A·C, je americký výrobca kozmetiky založený v Toronte v roku 1984 Frankom Toskanom a Frankom Angelom. Spoločnosť má ústredie v New Yorku po tom, čo sa v roku 1998 stala dcérskou spoločnosťou Estée Lauder Companies. MAC je skratka pre Make-Up Art Cosmetics.

Je označovaná za jednu z troch najväčších svetových značiek make-upu s ročným obratom viac ako 1 miliarda dolárov a 500 nezávislými predajňami, z toho viac ako tridsať vo Francúzsku. Všetky predajne vedú profesionálni vizážisti.[1] MAC je oficiálna značka líčidiel, ktorá sa používa na vytváranie mejkapu pre filmových hercov. Najobľúbenejšie výrobky tejto značky sú Studio Fix Fluid a rúž Ruby Woo.[2]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Produkty MAC na rúže a očné tiene.

Výrobky spoločnosti boli určené pre profesionálov v oblasti líčenia, ale predávajú sa priamo spotrebiteľom na celom svete. Frank Toskan uviedol, že „najprv vyrábal make-up pre modelky, ale potom modelky chceli tento make-up pre svoje sestry, kamarátky a tak ďalej...“.[3]

V deväťdesiatych rokoch mala značka po celom svete viac ako sto obchodov, ktoré zarobili 200 miliónov frankov.[4] Medzinárodný rozvoj značky, otváranie nových predajných miest a prispôsobovanie produktových radov na mieru každému kontinentu ponechalo zakladateľom málo času na vytváranie nových produktov. V roku 1994 Estée Lauder Companies prevzala kontrolu nad 51 % akcií MAC Cosmetics a začala riadiť obchodný koniec, pričom dvaja zakladatelia si ponechali kreatívnu kontrolu. V roku 1997 zomrel spoluzakladateľ Frank Angelo na zástavu srdca počas operácie vo veku 49 rokov. Spoločnosť Estée Lauder Inc. dokončila akvizíciu v roku 1998[5] a Frank Toskan krátko na to predal svoje zvyšné akcie a koncom toho istého roka zo spoločnosti odišiel.

MAC AIDS Fund bol založený v roku 1994 na celosvetovú podporu mužov, žien a detí postihnutých HIV/AIDS tým, že sa zaoberá súvislosťou medzi chudobou a HIV/AIDS. Podľa spoločnosti MAC Cosmetics sa prostredníctvom predaja rúžov a leskov na pery Viva Glam od spoločnosti MAC podarilo vyzbierať viac ako 400 miliónov dolárov, pričom 100 % predajnej ceny sa venuje na boj proti HIV/AIDS. Produktový rad Viva Glam je pre značku MAC Cosmetics najpredávanejším. Spoločnosť MAC pre svoju líniu Viva Glam spolupracovala s mnohými celebritami na limitovaných edíciách leskov na pery a rúžov na podporu fondu Mac AIDS. Spoločnosť MAC si každý rok vyberá novú hovorkyňu pre Viva Glam. Prvou bola v roku 1994 drag queen RuPaul.

Kontroverzia vznikla v septembri 2010 v súvislosti s očakávaným vydaním kolekcie MAC Rodarte, výsledkom spolupráce s módnou značkou Zara Rodarte so sídlom v pohraničnom meste Ciudad Juárez. Mesto bolo sužované násilím páchaným na ženách vrátane stoviek vrážd žien. Spoločnosť MAC najprv zmenila názvy výrobkov súvisiacich s Juarezom a nakoniec stiahla líniu pred distribúciou a namiesto toho založila charitatívnu organizáciu, ktorá za dva roky vyzbierala viac ako 3 milióny dolárov.

Obchod MAC Cosmetics v nákupnom centre Westfield Carousel v Západnej Austrálii.

V septembri 2012 MAC Cosmetics uviedla na trh v Indii najprv kolekciu „MAC Selena“ v spolupráci s pozostalosťou Seleny Quintanilla Perez. Petícia na Change.org navrhla myšlienku tejto spolupráce spoločnosti MAC Cosmetics.[6] Selenina sestra Suzette Quintanilla spolupracovala so spoločnosťou MAC na vytvorení kolekcie, ktorá reprezentovala Selenu. Kolekcia sa vypredala v priebehu niekoľkých hodín nielen v predajniach MAC, ale aj v iných maloobchodných predajniach, ktoré kolekciu ponúkali, ako napr. Nordstrom, Bloomingdales a Macy’s.[7] Kvôli vysokému dopytu po tejto kolekcii MAC naskladnil kolekciu v decembri 2016.[8] Jej posmrtná spolupráca s MAC Cosmetics sa stala najpredávanejšou kolekciou celebrít v histórii kozmetiky.[9]

V máji 2017 sa kozmetika MAC Cosmetics začala predávať online v obchode Ulta Beauty. V júni 2017 boli výrobky k dispozícii v obchodoch.

Dňa 24. augusta 2017 spoločnosť MAC Cosmetics oznámila, že v lete 2018 bude k dispozícii kolekcia, na ktorej sa podieľala pozostalosť zosnulej speváčky Aaliyah. Oficiálny dátum vydania kolekcie „MAC Aaliyah“ bol sprístupnený 20. júna online a 21. júna v obchodoch. Spolu s kolekciou MAC sa spojili spoločnosti MAC a i-D Magazine, aby vydali krátky film s názvom „A-Z of Aaliyah“, ktorý sa zhodoval s uvedením kolekcie na trh.

V máji 2018 spoločnosť Sephora Canada oznámila, že bude ponúkať MAC Cosmetics online a vo svojich obchodoch.[10]

V marci 2022 vydala spoločnosť MAC Cosmetics svoju novú jarnú kolekciu Wild Cherry a uviedla ju na trh pre japonských spotrebiteľov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MAC Cosmetics s'offre une vitrine sur les Champs-Elysées [online]. Les Echos, 2012-02-02, [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. (po francúzsky)
  2. MAC Bestsellers | Free Gift With $80+ | Official Site [online]. MAC Cosmetics - Official Site, [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. SEO, Diane. Estee Lauder Buys Remaining MAC Equity [online]. Los Angeles Times, 1998-02-28, [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. . Dostupné online.
  5. SEO, Diane. Estee Lauder Buys Remaining MAC Equity [online]. Los Angeles Times, 1998-02-28, [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. . Dostupné online.
  7. . Dostupné online.
  8. . Dostupné online.
  9. . Dostupné online.
  10. M.A.C Cosmetics and Sephora Just Announced an Iconic Partnership Fashion Magazine, August 18, 2018.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku MAC Cosmetics na anglickej Wikipédii.