Maces

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Macesy

Maces (hebrejsky: מצה (maca), plurál מצות (Macot) v jidiš a aškenázskej výslovnosti vyslovované ako macos, odtiaľ aj slovenský názov "maces") je tradičný a dá sa povedať aj základný pokrm na židovský sviatok Pesach. Je to krehký nekvasený chlieb guľatého či hranatého tvaru. Hranatý tvar sa začal objavovať až s príchodom strojovej výroby macesov v Anglicku v roku 1875. Cesto na tento špeciálny chlieb pripomínajúci skôr krekry sa pripravuje z vody a múky, ktorá sa vyrába zo stráženej pšenice.

Výrobný postup[upraviť | upraviť zdroj]

Na výrobu macesu je možné použiť múku z piatich druhov obilia,[1] o ktorých gemara učí, že podliehajú kvaseniu.[2] Tradične sa používa pšeničná múka.[3]

Obilie ani múka až do zarobenia nesmie prísť do styku s vlhkosťou. Po zarobení sa ihneď cesto spracuje na tenké placky a pečie sa z oboch strán. Tento rýchly spôsob zabráni procesu kvasenia, ktoré je práve v období Pesach nežiaduce. Doba od zarobenia cesta k jeho upečeniu nesmie presiahnuť 18 minút; táto doba sa však môže meniť, ak je do múky pridaná teplá voda alebo ďalšie prísady - v tom prípade sa začne kvasenie skôr.

Význam a symbolika[upraviť | upraviť zdroj]

Macesy majú dve základné interpretácie:

  1. Sú považované za "chlieb vyslobodenia", ktorý je spájaný s odchodom Židov z Egypta.
  2. Na druhej strane sa považujú za "chlieb súženia", ktorý pripomína ťažký život Izraelitov v Egypte.
Od večera štrnásteho dňa prvého mesiaca budete jesť nekvasené chleby až do večera dvadsiateho prvého dňa toho mesiaca.
Exodus 12:18

Maces má v židovskej kuchyni mnohé uplatnenia. Okrem povinného a mnohými pravidlami zviazaného jedenia počas sederovej večere na Pesach sa môžu jesť len tak, ako príloha alebo natreté čímkoľvek podľa chuti. Často sa rozomieľajú na tzv. macesovú múčku, z ktorej je možné vyrobiť mnoho pokrmov (od knedličiek do polievky po veľmi zložité špeciality).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Orach Chajim 453: 1
  2. Pesachim 35a
  3. Rama tamtiež, Maharil

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maces na českej Wikipédii.