Maják na konci sveta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Maják na konci sveta
Le Phare du bout du monde

obálka francúzskeho vydania z využitím ilustrácie Georga Rouxa

Autor Jules Verne
Pôvodný jazyk francúzsky
Krajina vydania Francúzsko
Nakladateľstvo originálneho vydania Pierre-Jules Hetzel
Dátum 1. vydania originálu 1905
Ilustrátor originálneho vydania George Roux
Literárny žáner dobrodružný román
Slovenské vydania knihy

Maják na konci sveta (1905, Le Phare du bout du monde) je prvý posmrtne vydaný dobrodružný román francúzskeho spisovateľa Julesa Verna zaradený do jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires).

Verne rozpísal tento román roku 1901 a príležitostne na ňom pracoval až do roku 1903. Nakladateľ Hetzel prejavil o jeho vydanie záujem tesne pred autorovou smrťou roku 1905, takže sa Verne za svojho života vydania nedočkal a ani nestihol knihu na vydanie úplne pripraviť. Tieto práce dokončil po otcovej smrti až jeho syn Michel, ktorý rukopis tiež čiastočne upravil. Podľa mnohých odborníkov nie sú tieto úpravy nijako zásadné, a preto je niekedy Maják na konci sveta považovaný za posledné autentické Vernovo dielo. Napriek tomu ide o prvý Vernov román, ktorý bol do cyklu Podivuhodné cesty zaradený až jeho synom.

Obsah románu[upraviť | upraviť zdroj]

Zo seriálu dobrodružných a fantastických Vernových kníh je tento príbeh o statočnom strážcovi argentínskeho majáku jeden z najpravdepodobnejších. Traja muži, Vasquez, Felipe a Moriz, sú ponechaní ako strážcovia nového majáku na malom ostrove Štátov (Isla de los Estados) v Atlantickom oceáne asi dvesto kilometrov severovýchodne od mysu Horn s tým, že budú za tri mesiace vystriedaní. Ostrov má však bohužiaľ ešte iného obyvateľa, a to bandu pirátov, vedenú mužom menom Kongre, ktorí si z ostrova urobia skrýšu pre svoju nakradnutú korisť. Piráti Felipeho a Morize zavraždia, zmocnia sa majáku a Vasquez je nútený utiecť dovnútra ostrova. Čoskoro kvôli nefunkčnosti majáka stroskotá pri ostrove loď, z ktorej sa ako jediný zachráni prvý dôstojník John Davis. Vasquez sa s ním dohovorí, že sa spoločne pirátom pomstia. Zo stroskotanej lode vyslobodia delo, pomocou ktorého zabránia pirátom odplávať. Tí sú nakoniec po príchode vojenskej lode s novými strážcami pochytaní. Porazený Kongre spácha samovraždu.

Filmové adaptácie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa knihy bol v roku 1971 natočený americký film režiséra Kevina Billingtona The Light at the Edge of the World (Maják na konci sveta) s Kirkom Douglasom a Yulom Brynnerom v hlavných úlohách.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maják na konci světa na českej Wikipédii.