Mana (obchodný reťazec)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
MANA
Mana
Právna formaVerejná obchodná spoločnosť
OdvetvieMaloobchod
Založená6. júna 1991
ZakladateľTomáš Fejfar
SídloJihlava, Česko
Slogan spoločnostiKeď z MANY, tak čerstvé
Zánik1999

MANA bol prvý supermarketový reťazec otvorený v Česko-Slovensku 6. júna 1991 v Jihlave.[1] Ďalšia predajňa bola otvorená o týždeň neskôr v Prahe. Oproti iným predajniam svojej doby bola MANA jediná svojho druhu v krajine a taktiež v istom období jediná, ktorá mala tak rozsiahly sortiment od údenín, cez mliečne výrobky až po čerstvé ovocie a zeleninu. Prvá pobočka bola otvorená na sídlisku Březinova („Březinky“) v Jihlave.

MANA bola dcérskym obchodným reťazcom holandskej spoločnosti Ahold, ktorá teraz v Česku prevádzkuje reťazec Albert.

Kuriozitou reťazca MANA bývalo riešenie rád v úseku údenín, zákazník si vzal z priraďovacieho zariadenia lístok s poradovým číslom, medzitým mu bola ponúknutá káva zadarmo a keď sa na displeji v úseku údenín objavilo príslušné číslo, zákazník s číslom mohol prísť k úseku údenín a nakúpiť si.

Predajne reťazca MANA boli v Česku natrvalo uzavreté v priebehu roku 1999, kedy ho nahradil reťazec Julius Meinl.

Založenie MANY[upraviť | upraviť zdroj]

Predajne reťazca MANA boli založené 6. júna 1991. Už ale niekoľko mesiacov predtým začali práce na prestavbe a úprave pôvodnej predajne potravín s názvom Vysočina. Zvedaví okoloidúci však už vtedy nazerali cez okná a ramená robotníkov dovnútra, kde vtedy samozrejme okrem robotníkov nebolo nič moc k videniu.

V predvečer otvorenia sa významné osoby reťazca a predovšetkým potom manažér prvej predajne obávali, či bude mať formát supermarketov v Česko-Slovensku úspech a ako dlho MANA vydrží. Obavy však pominuli tesne pred otvorením, kedy sa pred obchodom zhromaždili tucty nedočkavých ľudí, medzi ktorými sa nachádzala väčšina z iných miest a dokonca aj krajov.

Po prvom otvorení tovar v regáloch dlho nevydržal, najrýchlejšie zmizli jablká Jonagold, ktoré sa stali senzáciou.

Ľudia opisovali MANU ako obchod o niekoľko tried vyššie než doterajšie predajne potravín. Dokonca obľúbenosť obchodu stále rástla a tí, čo mali z otvorenia obavy, boli teraz viac než spokojní.

Zrušenie reťazca MANA a jeho následky[upraviť | upraviť zdroj]

Predajne MANA boli zrušené po náhlom náraste konkurenčných predajní, ktorým jednoducho MANA musela skôr či neskôr podľahnúť. Hoci sa to zdá neuveriteľné pri predstave, že MANA, aspoň tá jihlavská, mala vždy veľa zákazníkov, reťazec nemohol konkurovať ostatným reťazcom ponúkajúcim čím ďalej tým viac exotického tovaru za lacnejšie ceny a zákazníci sa teda začali odoberať k skoršie konkurencii.

Onedlho od zrušenia reťazce zmizli nevedno kam všetky letáky a ďalšie propagačné materiály a dokonca aj záznamy o predajniach MANA. Teraz sú vyhľadateľné len oskenované verzie starých, nekompletných letákov a po výpovediach svedkov a záznamov kroniky mesta Jihlava neexistuje žiadny ďalší záznam o tom, že niekedy MANY existovali.

Čo sa týka kroniky mesta Jihlava, v nej sa podľa informácií objavil krátko po zrušení reťazca MANA záznam, ktorý popisuje celkovú nespokojnosť miestnych obyvateľov s tým, že bola táto predajňa uzavretá a nahradená, a taktiež opisuje postupne klesajúcu návštevnosť mesta turistami z iných miest. Tie samozrejme dlhú dobu jazdili do mesta len kvôli MANE.

Predajne reťazca MANA v Česku odkúpil reťazec Julius Meinl, ktorý v predajniach reťazca otvoril svoje pobočky, množstvo zákazníkov reťazca Julius Meinl sa však drasticky znížilo v porovnaní s pôvodnou predajňou MANA.

V roku 2005 boli všetky predajne Julius Meinl v Česku, vrátane tých, kde predtým sídlili predajne MANA odkúpené spoločnosťou Ahold, ktorá pôvodne vlastnila predajne MANA, avšak na miesto MAN sa v predajniach otvorili pobočky reťazca Albert.

Súčasné logo reťazca ALBERT obsahujúce tri rôznofarebné ovály má odkazovať na rôzne veci, prvý žltý odkazuje na zrušené predajne Hypernova, ktoré odkúpil reťazec ALBERT, zelený ovál má odkazovať na čerstvosť predávaných potravín a modrý ovál má odkazovať na zrušené predajne MANA.

Prvá predajňa MANA dnes[upraviť | upraviť zdroj]

Budova, kde sídlila prvá predajňa MANA sa v súčasnej dobe zvonku veľmi nelíši. Vo vnútri sa mierne zmenšil priestor, regály sú inak rozmiestnené a priestor, kde sa predtým nachádzalo oddelenie s lahôdkami a cukráreň bol jednoducho zamurovaný. V budove sa teraz nachádza pobočka reťazca ALBERT a je jedným zo šiestich jihlavských obchodov tohto reťazca v meste.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Před 15 lety otevřel první český supermarket. iDNES.cz [online]. 2006-08-11 [cit. 2019-07-11]. Dostupné online (Česky)