Mars Cube One

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mars Cube One
cubesat
PrevádzkovateľNASA
Hlavní dodávateliaJPL
DružicaSlnka
Dátum štartu5. máj 2018, 11:05 UTC
Nosná raketaAtlas V 401
KozmodrómVandenberg SLC-3E
Webová stránkajpl.nasa.gov/missions/mars-cube-one-marco
Hmotnosť13 kg
Rozmery10×20×30 cm
Energiafotovoltika
BatérieLi-ion
Pristátie
Telesoprelet okolo Marsu
Dátumprelet 26. 11. 2018

Mars Cube One (skratka MarCO) bola misia, ktorá štartovala 5. mája 2018 spolu s misiou NASA InSight k Marsu.[1] Pozostáva z dvoch cubesatov, MarCO-A a MarCO-B[2], ktoré boli schopné poskytnúť komunikáciu v reálnom čase so Zemou pre InSight pri vstupe do atmosféry, zostupe a pristátí (EDL) 26. novembra 2018, keď bola sonda InSight mimo možnosti priamej komunikácie so Zemou. Oba sú vo formáte 6U (10 × 20 × 30 cm) CubeSat. Misia je testom nových miniaturizovaných komunikačných a navigačných technológií. Sú to prvé CubeSaty určené na prevádzku mimo obežnej dráhy Zeme a okrem telekomunikácie testovali odolnosť CubeSatov voči podmienkam vzdialenejšieho vesmíru.

Zariadenie InSight vyslalo svoje telemetrické údaje čoskoro po pristátí, a preto MarCO neboli pre misiu InSight nevyhnutné. Skôr demonštrovali nový reléový systém a technológiu pre budúce použitie v misiách do iných častí slnečnej sústavy, ktoré nemusia mať nasadenú retranslačnú družicu.

označené. Predný kryt je vynechaný, aby sa zobrazili niektoré vnútorné komponenty. Antény a solárne polia sú v nasadenej konfigurácii
Ilustrácie cubesatu MarCO s niektorými kľúčovými komponentmi

Hmotnosť každého CubeSatu je 13,5 kg. Sú vybavené zrkadlovou anténou s vysokým ziskom a miniatúrnym rádiom pracujúcim v UHF (iba príjem) a X pásmom (prijem a prenos) rádiovom pásme. Majú miniatúrny širokouhlý fotoaparát, iónový pohon a sledovač hviezd pre navigáciu.

Štart a trajektória[upraviť | upraviť zdroj]

Vyniesla ich raketa Atlas V 401 (AV-078) z Vandenberg Air Base Base Spread Complex 3-East spolu so sondou InSight 5. mája 2018 o 11:05 UTC. Bola to prvá americká medziplanetárna misia, ktorá štartovala z Kalifornie. Po prechode na trajektóriu k Marsu sa cubesaty MarCO oddelili a leteli vlastnou dráhou na Mars, čím otestovali funkčnosť a navigáciu CubeSatov vo vzdialenom vesmíre.

Cesta k Mars trvala 6,5 mesiaca.

Prenos signálu z EDL Insight[upraviť | upraviť zdroj]

Kontrolóri misie sondy Insight dostali signál EDL (entry, descent, and landing) do riadiaceho centra prostredníctvom satelitov Mars Cube One (MarCO), ktoré signál zo sondy Insight úspešne zachytili a preposlali na Zem.

Podobné misie za obežnou dráhou Zeme[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Artemis I k Mesiacu mala ako sekundárne užitočné zaťaženie 13 CubeSatov. Každý CubeSat vyvinul iný tím a mali slúžiť na rôzne ciele.[3]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. mars_insight_launch_presskit [online]. [Cit. 2018-04-19]. Dostupné online.
  2. MarCO: Planetary CubeSats Become Real [online]. www.planetary.org, [cit. 2018-11-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. NORTHON, Karen. Space Launch System’s First Flight to Send Sci-Tech Sats to Space. NASA, 2016-02-02. Dostupné online [cit. 2018-11-30]. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]