Martha Petersonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martha Petersonová
americká špiónka
Iné menáThe Widow Spy
Narodenie27. máj 1945 (78 rokov)
Kansas City, Missouri, USA
Aktívne roky1973 - 2003
ManželJohn Peterson (1969 - 1972)
Stephen J. Shogi (1978 - 2010)
Thomas Dewi Rowlands (2011 - 2019)
Odkazy
Webstránkawidowspy.com

Martha Jane Petersonová (rod. Dennyová; * 27. máj 1945 Kansas City, Missouri, USA) je bývalá agentka CIA, ktorá sa stala prvou špiónkou zo Západu nasadenou na misiu v Sovietskom zväze.[1] V Moskve pracovala ako kuriérka pre Aleksandra Ogorodnika a ich spravodajskú činnosť odhalil československý prekladateľ Karel Köcher.

Kariéra v CIA[upraviť | upraviť zdroj]

Petersonová sa zoznámila so svojím prvým manželom Johnom Petersonom v prvom ročníku na vysokej škole. Medzi rokmi 1967 - 1969 slúžil v jednotke Zelených baretov počas vojny vo Vietname. Po návrate do vlasti sa oženil s Marthou a prijal pracovnú ponuku od CIA. Bol poslaný na misiu do Laosu, kam manželia odcestovali spoločne v roku 1969.[2]

Počas pobytu v Ázii zaujala nadriadených v spravodajskej službe aj Martha Petersonová. Do Spojených štátov sa vrátila v roku 1972 po smrti jej manžela, ktorý zahynul pri havárii helikoptéry (odvtedy sa jej prezývalo The Widow Spy, teda Vdova-špiónka), no zostala v kontakte so CIA.

Oficiálnou zamestnankyňou CIA sa stala v júli 1973 a v tomto období podstúpila intenzívny kurz ruského jazyka. Po jeho absolvovaní bola prevelená do Moskvy, kam bola vyslaná ako vôbec prvá ženská agentka zo Západného bloku.[3] Podľa osobných dokumentov mala v Sovietskom zväze pracovať na Americkom konzuláte a asistovať pri riešení možných problémov s vízami. Okrem tejto funkcie ale zastávala aj ďalšiu, ďaleko tajnejšiu úlohu.

Pomocou mŕtvých schránok sprostredkuvávala kontakt medzi CIA a sovietskym občanom Aleksandrom Ogorodnikom (krycie meno Trigon), ktorého Američania získali na svoju stranu počas jeho diplomatického pôsobenia v Kolumbii. Bola to práve Petersonová, ktorá Ogorodnikovi na jeho vlastnú žiadosť doručila špeciálne upravené plniace pero obsahujúce jedovatý kyanid.

Špionážnu činnosť Ogorodnika a Petersonovej odkryl československý agent ŠtB a KGB Karel Köcher, ktorý v tej dobe úspešne infiltroval CIA. Ogorodnik pri zatýkaní spáchal samovraždu prehltnutím jedovatej kapsuly umiestnenej v plniacom pere, Petersonovú odviedla sovietska milícia na Lubianku, kde strávila noc v cele. Pretože mala diplomatickú imunitu, nemohla byť ďalej väznená, a preto bola iba vyhostená. Bola to jej jediná zahraničná misia. Pre CIA pracovala do roku 2003, kedy odišla do dôchodku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Le Manuel numérique max - Belin Education [online]. manuelnumeriquemax.belin.education, [cit. 2023-06-29]. Dostupné online. (po francúzsky)
  2. CNN, Martha D. Peterson,Special to. Mom reveals her secret spy life to kids [online]. CNN, 2016-06-15, [cit. 2023-06-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. . Dostupné online.