Martin Barre

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martin Barre

Základné informácie
Narodenie 17. november 1946 (77 rokov)
Birmingham, Anglicko
Hrá na nástrojoch Gitara
Súvisiace
články
Jethro Tull
Webstránka martinbarre.com

Martin Lancelot Barre (* 17. november 1946) je britský rockový hudobník.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Barre je gitarista rockovej skupiny Jethro Tull od roku 1969. Objavil sa na všetkých albumoch Jethro Tull album okrem This Was (1968). Jeho štýl hry je označovaný ako zmes bluesového štýle Jeffa Becka a Erica Claptona, barokového štýlu hry začiatku 70. rokov, progressive rocku a tradičného zvuku európskeho folku.

Účinkoval tiež ako flautista ako na koncertoch Jethro Tull, tak vo vlastných sólových projektoch. Barre začal svoju hudobnú kariéru ako hráč na saxofón v Birminghamskej skupine The Moonrakers, začiatkom 60. rokov. V priebehu roku 1966 sa pripojil k sprievodnej skupine Beau Brummell, The Noblemen, spoločne s bývalým spoluhráčom z Moonrakers, Chrisom Rodgerom a skupina potom bola premenovaná na The Motivation. V skupine s nimi boli spevák Jimmy Marsh, basgitarista Bryan Stevens, klávesista Mike Ketley a bubeník Malcolm Tomlinson. Skupina dvakrát vystupovala v legendárnom londýnskom podniku Marquee Club a ako predkapela vystupovali so skupinou Cream vo Forest Gate v Londýne.

V lete 1967 Marsh a Rodger odišli zo skupiny a ostatní prešli k bývalému spevákovi skupiny Clayton Squares, Dennymu Alexanderovi a stali sa tak členmi The Penny Peeps. Na značke Liberty Records vydala skupina v roku 1968 dva single - Little Man with a Stick (Model Village na strane B) a I See the Morning (Curly, Knight of the Road na strane B). V tomto okamihu Barre prešiel na sólovú gitaru a jeho sólo na Model Village sa stalo predmetom záujmu zberateľov.

Alexander opustil skupinu v polovici roka 1968 a skupina sa stala bluesovov záležitosťou s novým názvom Gethsemane. Skupina nahrávala doteraz nevydaný materiál a v polovici decembra 1968 sa rozpadla, keď Barre odišiel k Jethro Tull.

Barreho hudobná kariéra spojila s Jethro Tull na viac ako na tri desaťročia. V roku 1990 začal vystupovať ako sólový umelec a nahral štyri albumy: A Summer Band, A Trick of Memory, The Meeting a Stage Left. Na jednej snímke albumu z roku 1994 A Trick of Memory, Barre hrá na gitaru, ktorú mu venoval priateľ Mark Mancina. V roku 1996 sa na albume The Meeting objavuje basgitarista Jonathan Noyce, ktorého potom Barre predstavil Ianovi Andersonovi o od tej doby hral Jonathan Noyce s nimi.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • A Summer Band (1992)
  • A Trick of Memory (1994)
  • The Meeting (1996)
  • Stage Left (2003)
  • Away with Words (2013)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Martin Barre na českej Wikipédii.