Mary Cassattová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mary Cassattová
autoportrét (1878) americká maliarka
autoportrét (1878)
americká maliarka
Narodenie22. máj 1844
Allegheny, Pensylvánia, USA
Úmrtie14. jún 1926 (82 rokov)
Le Mesnil-Théribus, Francúzsko
PodpisMary Cassattová, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mary Cassattová

Mary Stevenson Cassattová (* 22. máj 1844, Pensylvánia, Spojené štáty – † 14. jún 1926, Le Mesnil-Théribus, Francúzsko) bola americká maliarka. Značnú časť svojho života strávila vo Francúzsku, kde sa tiež zoznámila s Edgarom Degasom a neskôr vystavovala s preslávenými impresionistami. V roku 1894 ju Gustave Geffroy zaradil medzi "tri najvýznamnejšie impresionistické maliarky" po boku Marie Bracquenmondovej a Berthe Morisotovej.[1] Jej najčastejším umeleckým námetom boli scény z každodenného života žien, zobrazenie matiek s deťmi a intímna atmosféra rodinného života.

Raný život a vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Mary Cassattová sa narodila v Allegheny City v Pensylvánii do úspešnej rodiny makléra. Cassattová v detstve veľa cestovala, okrem iného strávila päť rokov v Európe a navštívila mnoho významných miest, ako Londýn, Paríž a Berlín.[2] V cudzine sa naučila nemecky a francúzsky a tiež získala svoje prvé lekcie v kresbe a hudbe. Aj napriek protestom svojej rodiny sa Mary už v 15 rokoch vydala študovať maliarstvo na Pensylvánskej akadémii umení v Philadelphii. Keďže jej ale nevyhovovalo pomalé tempo štúdia a povýšený prístup učiteľov a jej mužských kolegov, rozhodla sa v roku 1866 odísť do Paríža študovať starých majstrov. Keďže ženy ešte nemohli študovať v parížskej akadémii École des Beaux-Arts, Cassattová začala dochádzať na súkromné ​​lekcie vysoko uznávaného Jean-Léona Gérôma. V roku 1869 bol jeden z jej obrazov vybraný porotou do parížskeho Salónu, kam Cassattová potom posielala svoje diela po ďalších desať rokov. V lete 1870 sa Cassattová vrátila do Ameriky. Jej otec sa stále staval proti jej maliarskej kariére a platil jej iba najzákladnejšie životné potreby. Cassattová kvôli nedostatku financií a závislosti na rodine dokonca zvažovala, že s maliarstvom skončí a zoženie si nejaké zamestnanie. Čoskoro ale jej dielo získalo pozornosť arcibiskupa v Philadelphii, ktorý ju požiadal o vytvorenie kópií Correggia v talianskej Parme. Mary sa teda znovu vydala do Európy.

Impresionizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Počas návštevy Európy bol jeden z jej obrazov prijatý do Salónu a naviac tiež našiel kupca. V Parme získala Cassattová mnoho obdivovateľov a bola podporovaná tamojšou umeleckou skupinou. Potom cestovala do Španielska a nakoniec sa usadila vo Francúzsku. Cassattová tvrdohlavo kritizovala konvenčnosť a zastaranosť Salónu a spôsob vyberania obrazov pre výstavy, ktorý znevýhodňoval ženy. V roku 1877, kedy jej obrazy boli odmietnuté Salónom, pozval ju Edgar Degas, aby vystavovala s impresionistami. Cassattová Degasa veľmi obdivovala a pozvanie na výstavu s impresionistami prijala s nadšením. Cassattová propagovala impresionistov a ich diela v Amerike, pôsobila ako poradkyňa pre zberateľov umenia a navyše impresionistov podporovala aj finančne. V roku 1886 prebehla 1. impresionistická výstava aj v Amerike. Cassattová neskôr začala pracovať jednoduchším štýlom a tiež experimentovala s rôznymi technikami - okrem iného napríklad s grafikou.

Neskorý život[upraviť | upraviť zdroj]

Mary Cassattová bola maliarsky aktívna aj v deväťdesiatych rokoch 19. storočia a aj napriek rozpadu impresionistickej skupiny zostávala s niektorými maliari v kontakte. Cassattová ale ku sklonku života ochorela a roku 1914 takmer oslepla, ale ešte v roku 1915 prispela pätnástich dielami sufražetkám na podporu boja žien za volebné práva. Mary Cassattová zomrela 14. júna 1926 na zámku v Beaufresne neďaleko Paríža a pochovaná bola v rodinnej hrobke v Mesnil-Théribus.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Geffroy, Gustave. Histoire de l'Impressionnisme, La vie Artistique 268. Paris: Denta, 1892-1903.
  2. CUNNINGHAM, Antonia. Impresionisti. Vyd. 1. V Prahe: Slovart, 2004. 256 s. ISBN 80-7209-600-1.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mary Cassattová na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]