Masajuki Suzuki

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Masajuki Suzuki
鈴木雅之
Základné informácie
Popis umelca japonský spevák, bývalý člen pop skupiny Rats & Star
Celé meno Masajuki Suzuki
Umelecké mená Martin (jap. マーチン)
Narodenie 22. september 1956 (67 rokov)
Tokio, Japonsko
Žáner J-pop, R&B, Funk
Roky pôsob. 1975 – doteraz
Webstránka co.jp

Masajuki Suzuki (jap. 鈴木 雅之 – Suzuki Masajuki, * 22. september 1956, Tokio, Japonsko), taktiež vystupujúci pod prezývkou Martin, je japonský spevák, známy ako bývalý člen skupiny Rats & Star a za jeho úvodné piesne pre anime sériu Kaguja-sama wa kokurasetai: Tensaitači no renai zunousen.[1]

V Japonsku je bežne prezývaný ako Love Song no Ousama (jap. ラブソングの王様 – Rabu songu no ousama), v preklade Kráľ ľúbostných piesní.

Skorý život[upraviť | upraviť zdroj]

Suzuki sa narodil v Tokiu, 22. septembra 1956. Má sestru, Kijomi Suzuki, ktorá je taktiež hudobníčkou.[2] Ako dieťa bol Suzuki veľmi hanblivý, mal problémy so socializáciou v škole a bol zvyčajne v spoločnosti práve s jeho sestrou.

Suzukiho rodina vlastnila továreň na sústruhy, ktorú mal na starosti Suzukiho otec. Po odídení zo strednej školy tam Suzuki pracoval, kým si nerozbehol svoju spevácku kariéru.

Suzuki zvykol hrať v kapele s jeho spolužiakmi na hudobných nástrojoch, no po jeho dopravnej nehode na motorke a zraneniami z práce so sústruhmi v otcovej továrni sa musel hrania na hudobné nástroje vzdať.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Preslávil sa najmä ako člen pop skupiny Rats & Star, s ktorou debutoval v roku 1975. Jeho prvý singel s názvom Runaway vydal v roku 1980.

Suzuki svoje neustále nosenie slnečných okuliarov berie ako znak jeho hanblivej povahy. Viackrát spomenul, ako sa bez nich cíti znepokojujúco, a preto ich nosí aj neskoro v noci.

Od roku 2019 Suzuki naspieval všetky úvodné piesne z anime série Kaguja-sama wa kokurasetai: Tensaitači no renai zunousen. V roku 2019 to bolo pre jej prvú sériu úvodná pieseň s názvom Love Dramatic (jap. ラブ・ドラマティックRabu doramatikku) s Rikkou Iharaovou,[3] o rok neskôr pre druhú sériu DADDY! DADDY! DO! s Airi Suzukiovou.[4] V roku 2022 pre tretiu sériu naspieval úvodnú pieseň GIRI GIRI, so Suu (vlastným menom Sumire Jošidaová (jap. 吉田 菫 – Jošida Sumire)), hlavnou speváčkou pre J-pop skupinu SILENT SIREN.[5] Následne zo série naspieval pieseň aj pre film Kaguja-sama wa kokurasetai - First Kiss wa owaranai- (jap. かぐや様は告らせたい-ファーストキッスは終わらない-), s názvom Love is Show, tentokrát so speváčkou Reni Takagiovou.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PROFILE|MASAYUKI SUZUKI Official Website [online]. martin.jp, [cit. 2023-12-31]. Dostupné online. (po japonsky)
  2. Suzuki Masajuki no profile [online]. oricon.co.jp, [cit. 2023-12-31]. Dostupné online. (po japonsky)
  3. SANKEI DIGITAL INC.. 鈴木雅之、伊原六花とバブリーコラボ!いきものがかり・水野が作詞作曲「ラブ・ドラマティック-」 [online]. sanspo.com, [cit. 2023-12-31]. Dostupné online. (po japonsky)
  4. アニメ「かぐや様は告らせたい」公式 (@anime_kaguya) na X [online]. twitter.com, [cit. 2023-12-31]. Dostupné online. (po japonsky)
  5. アニメ「かぐや様は告らせたい」公式 (@anime_kaguya) na X [online]. twitter.com, [cit. 2023-12-31]. Dostupné online. (po japonsky)
  6. Masayuki Suzuki Releases Kaguya-sama: Love is War -The First Kiss That Never Ends- Opening Theme MV [online]. crunchyroll.com, [cit. 2023-12-31]. Dostupné online. (po anglicky)