Masajoši Son

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Masayoshi Son)
Masajoši Son
Japonský podnikateľ
Japonský podnikateľ
Iné mená孫 正義
Narodenie11. august 1957 (66 rokov)
Tosu, Saga, Japonsko
BydliskoTokio, Japonsko
NárodnosťJPN JPN
ZamestnaniePodnikateľ
Alma materUniversity of California, Berkeley
ManželkaMasami Ohno
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Masajoši Son

Masajoši Son, (jap. 孫 正義, kór. 손정의) * 11. august 1957, je japonský biznismen kórejského pôvodu, zakladateľ a súčasný CEO japonskej telekomunikačnej spoločnosti SoftBank, ďalej CEO SoftBank Mobile, predseda spoločnosti založenej v USA – Sprint Corporation a predseda v Anglicku založenej Arm Holdings. Podľa rebríčka Forbes je Masajoši Son s majetkom v hodnote 23 miliárd dolárov najbohatším človekom v Japonsku, napriek tomu že v roku 2001 v dôsledku prasknutia internetovej bubliny prišiel o 70 miliárd dolárov. Forbes ho rovnako označuje za filantropa.

Masajoši Son bol označený v roku 2013 podľa magazínu Forbes za 45-teho najvplyvnejšieho muža planéty.

Minulosť a vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Masajoši Son je etnický Kórejčan, jeho starí rodičia emigrovali do Japonska z Kórey. Masajoši Son sa narodil v malom meste na južnom ostrove Kjúšu.

Rodina Masajošiho Sona, rovnako ako iné rodiny s kórejským pôvodom, boli nútení japonskou vládou prijať japonské priezviská. Prijali japonské priezvisko Jasumoto (安本), aby predišli diskriminácií ktorú zažívali Kórejčania v danom období a Son používal toto priezvisko ako dieťa. Pánovi Masajošiovi Sonovi sa pri jeho záujme o biznis podarilo stretnúť sa s vtedajším japonským prezidentom McDonaldu ktorým bol Den Fudžita ktorý žil v rokoch 1926 až 2004. Práve tento pán mu poradil, aby začal študovať angličtinu a informatiku.

Vo svojich šestnástich rokoch odišiel do Kalifornie a začal sa venovať štúdiu anglického jazyka a informatiky. V priebehu troch týždňov dokončil Vysokú školu Jefferson Union, počas tohto obdobia žil so svojou rodinou a kamarátmi v južnom San Franciscu. Ďalej študoval na Kalifornskej Univerzite v Berkley kde sa špecializoval na počítačovú vedu informatiku a ekonómiu. Okúzlený mikročipmi o ktorých čítal v časopisoch, si bol vo svojich 19-tich rokoch istý, že počítačové technológie naštartujú ďalšiu komerčnú revolúciu.

K prvým miliónom sa dostal ešte ako študent, keď umiestňoval videohry dovezené z Japonska na internáty, do práčovní, reštaurácií a ubytovní, čím zarobil 1,5 milióna dolárov a keď sa mu s pomocou niektorých profesorov podarilo vyvínúť[1] vreckový elektronický prekladač ktorý predal spoločnosti Sharp Corporation za 1,7 milióna dolárov.

Masajoši Son absolvoval Univerzitu v Berkley s titulom Bakalára ekonómie v roku 1980 a založil spoločnosť Unison v Ouklende, Kalifornii, ktorá bola kúpená spoločnosťou Kyocera. Pán Masajoši Son používal jeho priezvisko v kórejskom štýle, keď sa vrátil do Japonska, aby bol vzorom pre všetky etnicky kórejské deti žijúce v Japonsku.

Softbank[upraviť | upraviť zdroj]

Po návrate do Japonska sa rozhodol v roku 1981 založiť telekomunikačnú spoločnosť Softbank, s veľkým úspechom. New York Times ho v roku 1995 označili za Japonského Billa Gatesa[2]. Softbank svojimi investíciami do internetových spoločností, ktoré zahŕňali aj kúpu akcií spoločnosti Yahoo, spravili z Masajošiho Sona najbohatšieho človeka na svete.

Prasknutie internetovej bubliny alebo dot com bubble[upraviť | upraviť zdroj]

Rok 2001 znamenal pre Masajošiho Sona veľkú skúšku. Internetová bublina praskla a jeho majetok sa zmenšil na viac ako jednu miliardu dolárov, z pôvodných 76 miliárd. Na situáciu však zareagoval a v súčanosti je v prvej stovke najvplyvnejších ľudí na svete s majetkom 21,6 miliardy dolárov.[3]

Vodafone[upraviť | upraviť zdroj]

17. marca 2006 Vodafone Group oznámil súhlas s predajom Vodafone K.K Softbank za približne 1,75 trilióna Japonských jenov čo je 15,1 bilióna amerických dolárov. 14. apríla 2006 SoftBank a Vodafone K.K. spoločne oznámili, že značka a názov spoločnosti Vodafone sa zmenia na "nové, ľahko zrozumiteľné a známe obchodné meno a značku". Pán Son je v súčanosti CEO a reprezentatívnym riaditeľom Vodafone K.K.

ARM[upraviť | upraviť zdroj]

V júli 2016 spoločnosť SoftBank oznámila svoj plán na získanie ARM Holdings za 23,4 miliárd libier čo je 31,4 miliárd amerických dolárov, čo bolo najväčším nákupom európskej technologickej spoločnosti. V septembri 2016 spoločnosť SoftBank oznámila, že transakcia prebehla. Celková obstarávacia cena bola približne 24 miliárd libier čo je 34 miliárd amerických dolárov.

Sprint[upraviť | upraviť zdroj]

Prostredníctvom svojich podielov v spoločnosti SoftBank Masajoši Son získal 76 percentný podiel v spoločnosti Sprint. Spoločnosť SoftBank ďalej nahromadila podiely spoločnosti Sprint na približne 80% vlastníctva.

Alibaba[upraviť | upraviť zdroj]

Jedným z najväčších úspechov šikovného japonského biznismena a vynálezcu Masajošiho Sona bola investícia do v roku 2000 neznámeho e-shopu Alibaba. Táto 20 miliónová investícia narástla na súčasných 129 miliárd dolárov[4].

Investície do solárnej energie[upraviť | upraviť zdroj]

V reakcii na jadrovú katastrofu ktorá sa odohrala v roku 2011 po zemetrasení a následnej vlne cunami ktorá zasiahla aj Japonsko a atómovú elektráreň Fukušima 1 Pán Son kritizoval jadrový priemysel a označil ho za najväčší problém ktorému Japonsko čelí. Vo veľkom začal investovať do vytvorenia celoštátnej solárnej energie v Japonsku. V marci 2018 bolo oznámené, že Masajoši Son investoval do najväčšieho solárneho projektu, 200 Giga-Wattového vývoja, ktorý je plánovaný pre Saudskú Arábiu ako súčasť jej vízie roku 2030.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Masajoši Son stretol svoju manželku Masami Ohno na Univerzite. Majú spolu dve dcéry.

Filantropia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2011 prisľúbil Masajoši Son darovať 10 miliárd jenov (približne 120 miliónov amerických dolárov) a zvyšný plat až do odchodu do dôchodku, aby pomohol obetiam zemetrasenia v Tóhoku a obetiam cunami v roku 2011.

100-miliardový fond Vision[upraviť | upraviť zdroj]

Masajoši Son sa označuje za superoptimistu[5]. Verí, že nové technológie prinesú ľudstvu svetlú budúcnosť. Nemá strach ani z umelej inteligencie. Verí, že roboty budú chcieť žiť v harmónií s ľudmi[5]. Povedal, že „je ľahšie vidieť, čo bude o 30 rokov, ako to, čo bude o 3 roky,“ [6] Momentálne je Pán Son jedným z najvplyvnejších ľudí v technologickom priemysle[7]. Pán Son v roku 2016 založil gigantický fond, ktorého investície sa orientujú na technologické firmy a startupy.

Vo fonde je približne 100 miliárd dolárov, čo predstavuje štvornásobok druhého najväčšieho súkromného fondu v dejinách[7]. Fond sa zameriava na investície do umelej inteligencie, robotov, počítačových hier s použitím virtuálnej reality a iných technologických odvetví.

Podľa Masajošiho Sona bude mať počítačové IQ do tridsiatich rokov hodnotu viac ako 10-tisíc[8] a dosiahne singularitu, čo znamená že umelá inteligencia presiahne možnosti ľudského mozgu.

Do Vision fondu prispel vo veľmi veľkej miere saudskoarabský Princ Mohamed bin Salmán, ktorý vložil 45 miliárd dolárov.

Fond investoval aj do spoločnosti UBER 9 miliárd dolárov.

Jedna z osobných vízií[upraviť | upraviť zdroj]

„Želám si, aby budúce generácie hovorili, že Masajoši Son vytvoril organizačnú štruktúru, ktorá rástla 300 rokov,“ vyjadril sa[4] Masajoši Son v roku 2010 podľa Bloombergu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Masayoshi Son na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

  1. Japanese-Style Entrepreneurship: An Interview with Softbank’S CEO, Masayoshi Son. Harvard Business Review, 1992-01-01. Dostupné online [cit. 2018-05-20].
  2. POLLACK, Andrew. A Japanese Gambler Hits the Jackpot With Softbank. [New York Times]. Dostupné online [cit. 2018-05-20]. (po anglicky)
  3. Masayoshi Son. Forbes. Dostupné online [cit. 2018-05-20]. (po anglicky)
  4. a b Masayoshi Son: Inside the eccentric world of the controversial Japanese billionaire investor. The Independent, 2018-01-03. Dostupné online [cit. 2018-05-20]. (po anglicky)
  5. a b BALAKRISHNAN, Anita. SoftBank's Masayoshi Son aims to control more than 90% of the chip market. CNBC, 2017-10-25. Dostupné online [cit. 2018-05-20].
  6. Visionary or daredevil? Masayoshi Son's big bets reshape tech landscape [online]. Nikkei Asian Review, [cit. 2018-05-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. a b The meaning of the Vision Fund [online]. The Economist, [cit. 2018-05-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. CLIFFORD, Catherine. Billionaire CEO of SoftBank: Robots will have an IQ of 10,000 in 30 years. CNBC, 2017-10-25. Dostupné online [cit. 2018-05-20].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • VASILKO, Tomáš. Začínal s videohrami, teraz podporuje revolúciu v technológiách. Japonec dáva startupom 100 miliárd dolárov. Denník N (Bratislava: N Press), 2018-05-17. Dostupné online [cit. 2018-05-21]. ISSN 1339-844X.