Matteo Carcassi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Matteo Carcassi

Základné informácie
Narodenie 8. apríl 1792
Florencia, Toskánske veľkovojvodstvo
Úmrtie 16. január 1853 (60 rokov)
Paríž, Druhé francúzske cisárstvo

Matteo Carcassi (* 8. apríl 1792, Florencia, Toskánske veľkovojvodstvo – † 16. január 1853, Paríž, Druhé francúzske cisárstvo)[1] bol taliansky gitarista a hudobný skladateľ.

O Carcassiho živote sa vie len málo. Údajne bol príbuzný s rôznymi známymi výrobcami hudobných nástrojov menom Carcassi.[2]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Carcassi sa narodil vo Florencii v Taliansku.[1] Najprv študoval hru na klavíri, ale hrať na gitare sa naučil ešte ako dieťa. Rýchlo si získal povesť ako virtuózny koncertný gitarista.

V roku 1810 sa presťahoval do Nemecka a dosiahol takmer okamžitý úspech. Potom žil v Paríži od roku 1815 a zarábal si ako učiteľ hry na klavíri a na gitare. Na koncertnom turné v Nemecku v roku 1819 sa prvýkrát stretol s Jeanom-Antoinom Meissonnierom.[3] Meissonnier, tiež známy gitarista, publikoval mnohé Carcassiho diela vo svojom parížskom vydavateľstve. Pre Meissonniera tiež zostavil množstvo populárnych piesní pre gitaru, ktoré boli pôvodne napísané pre klavír, vrátane diel od Théodora Labarrea a Loïsy Pugetovej.

Od roku 1820 trávil Carcassi väčšinu svojho času v Paríži. V roku 1823 odohral v Londýne mimoriadne úspešnú sériu koncertov, ktoré mu priniesli veľkú slávu tak ako výkonnému umelcovi, tak aj pedagógovi. V Paríži však prešlo veľa času, kým jeho talent skutočne uznali, čiastočne kvôli prítomnosti Ferdinanda Carulliho.

Carcassi prišiel opäť do Nemecka na jeseň v roku 1824. Potom vystúpil v Londýne, kde mu jeho povesť umožnila prístup do prestížnejších koncertných sál. Nakoniec sa však vrátil do Paríža. Niekoľko rokov odtiaľto podnikal koncertné cesty do významných hudobných centier Európy. Po krátkom návrate k vystupovaniu v roku 1836 opustil koncertnú prax okolo roku 1840 a zomrel v Paríži v roku 1853.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Raffaele Carpino, Mario dell’Ara: Matteo Carcassi. Un nuovo aggiornamente biografico, in: Il Fronimo Nr. 184 (2018), S. 5–9.
  2. Mariottini, in Il Fronimo Nr. 108, S. 31.
  3. Maurice J. Summerfield: The Classical Guitar: Its Evolution, Players and Personalities Since 1800, 5. Auflage (Blaydon-on-Tyne: Ashley Mark, 2002), S. 78–79.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Matteo Carcassi na anglickej Wikipédii a Matteo Carcassi na nemeckej Wikipédii.