Maude Apatowová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Maude Apatow)
Maude Apatowová
v roku 2018
Celé menoMaude Annabelle Apatow
Narodenie 15. december 1997 (26 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, modelka
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť
RodičiaLeslie Mann, Judd Apatow

Maude Apatowová (angl. Maude Apatow; * 15. december 1997, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americká herečka známa z televízneho seriálu Eufória.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Maude Apatowová je dcérou herečky Leslie Mannovej a režiséra, producenta a scenáristu Judda Apatowa. Rodina jej otca je židovského pôvodu, zatiaľ čo jej prababička z matkinej strany bola fínskeho pôvodu. Má mladšiu sestru Iris Apatowovú, ktorá je tiež herečkou.

Apatowová so svojou matkou (Leslie Mannová), otcom (Judd Apatow) a sestrou (Iris Apatowová).

Navštevovala Crossroads School, súkromnú školu v Santa Monice v Kalifornii. Na strednej škole sa Apatowová objavila v muzikáloch ako Cabaret a Into the Woods. Študovala divadlo na Northwestern University v Evanstone v Illinois, ale po druhom ročníku prerušila štúdium.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Apatowová začala ako detská herečka, a začala hrať vo veku sedem rokov. Svoju prvú filmovú rolu mala v komediálnom filme svojho otca Judda Apatowa z roku 2005, 40 rokov panic, aj keď jej scény boli nakoniec z filmu vystrihnuté. Potom sa objavila vo filme Nabúchaná z roku 2007, ktorý tiež napísal, produkoval a režíroval jej otec. Vo filme si spoločne zahrala aj s jej sestrou Iris. Vo filme bola ich filmovou matkou ich skutočná matka - Leslie Mannová. Apatowová si svoju rolu z filmu Nabúchaná zopakovala v pokračovaní spin-offu Štyridsiatka na krku z roku 2012.

V roku 2016 si zahrala po boku Molly Shannonovej a Jesseho Plemonsa vo filme My ostatní.

Režisér Sam Levinson obsadil Apatowovú do televízneho seriálu Eufória, ktorý mal premiéru v roku 2019. Jej televíznu rolu, Lexi Howard, napísal režisér Levinson špeciálne pre Apatowovú. V roku 2020 si zahrala v komediálnom dramatickom filme svojho otca Kráľ Staten Islandu, kde stvárnila sestru herca Petea Davidsona.

Apatowová debutovala v newyorskom divadle Off-Broadway v roku 2023 v divadelnej inscenácii Little Shop of Horrors. Plánovalo sa, že inscenácia bude od februára do apríla, bola však predĺžená o ďalšie štyri týždne až do konca apríla. Neskôr bolo oznámené, že Apatowová sa pripojí k West End Theatre v muzikáli Cabaret.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maude Apatow na anglickej Wikipédii.