Mazepizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mazepizmus alebo mazepisti[1] je označenie ľudí vo vzťahu k národno-oslobodzovaciemu hnutiu Ukrajincov v Ruskom impériu, ktoré sa začalo používať v 18. storočí ako pomenovanie pre prívržencov hajtmana Ivana Mazepu a neskôr aj iných menej lojálnych ľudí k režimu v Ruskom impériu. Použitie termínu sa najviac rozšírilo na prelome 19.-20. storočia, keď sa rozmáhalo aj národno-oslobodzovacie hnutie na Ukrajine. Aby sa ruskí nacionalisti nejakým spôsobom od ukrajinských mazepistov odlíšili, používali termín Bohdanovci - na počesť a pamiatku Bohdana Chmeľnického, ktorý pripojil Ukrajinu k Moskovskej Rusi.

Prívrženci moskvofilského hnutia v Haliči a ruská oficiálna politická moc na začiatku 20. storočia nazývali mazepistami aj svojich protivníkov ukrajinofilov, prívržencov nezávislého rozvoja Ukrajiny, jej kultúry a ukrajinčiny. Neskôr po zmene režimu sa za mazepistov označovali prívrženci nezávislej Ukrajiny 20. storočia (tzv. petľurovci alebo banderovci).

V súčasnosti má pojem mazepizmus aj pozitívny význam, pod ktorým sa rozumie hnutie za nezávislosť a slobodu Ukrajiny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Predstavitelia kozáckej staršiny, ktorí pod vedením Ivana Mazepu utvorili zväz, pretože sa obávali o svoj osud na Ukrajine v rokoch 1708 - 1709.