Michaél Spondyles

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Michael Spondyles)

Michaél Spondyles (iné prepisy: Michael Spondyles, Michail Spondylis, starogr. Μιχαὴλ Σπονδύλης, tal. Michele Sfrondilo) bol vysokopostavený byzantský hodnostár a eunuch, ktorý sa stal antiochijským douxom (lat. duxom) a neskôr talianskym katepanom.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Michaél bol jedným z dvorných eunuchov byzantského cisára Konštantína VIII. V roku 1026 bol menovaný guvernérom (douxom) východnej metropole ríše Antiochie.[1] Po tom, čo na byzantské územie v roku 1027 vtrhol aleppský emir Sálih ibn Mirdás, Michaél vytiahol proti nemu a pokúsil sa dokonca o ofenzívu na Aleppo. Mirdás Spondyla porazil a zahnal na ústup.[2] O rok neskôr sa byzantským vojskám podarilo zajať arabského kmeňového vodcu Násra, ktorý výmenou za slobodu sľúbil Byzantskej ríši spojenectvo a zaviazal sa vystavať na svojom území pevnosť, ktorá mala chrániť Byzanciu pred moslimami. Michaél dokonca do pevnosti poslal tisícčlennú posádku. Po tom, čo bola pevnosť dostavaná avšak Arabi Spodyla zradili a s pomocou Fátimovcov byzantskú posádku pobili.[2]

V júli 1029 Spondyles bez cisárovho povolenia, a i napriek prosbám aleppských emirov o mier, zaútočil na Aleppo. Mirdásovskí vodcovia, bratia Násr a Thimal, Spondyla porazili a prinútili uzavrieť mier. Cisár Roman III. Spondyla pre jeho neúspechy odvolal a na jeho miesto dosadil svojho švagra Konštantína Karanténa. Sám sa následne vydal do Sýrie, avšak jeho kampaň skončila ponižujúcim neúspechom.[2]

Následne sa Michaél v prameňoch objavuje za vlády Michala IV., keď sa v roku 1038 spolu s Georgiom Maniakom zúčastnil výpravy na Sicíliu. Tam pravdepodobne nahradil Konštantína Opa na pozícii talianskeho katepana pred menovaním Nikéfora Dokeiana v roku 1039.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ióannes Skylitzes, Synopsis of Histories, 370 – 381
  2. a b c Mirdás In: BOSWORTH, Clifford Edmund a spol. The Encyclopaedia of Islam. Zväzok 7. New York : Leiden, 199 3. 1166 s. ISBN 90-04-09419-9. S. 116 – 117. (po anglicky)
  3. Gay, Jules. L'Italie méridionale et l'empire Byzantin: Livre II. Burt Franklin: New York, 1904.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • G.H. Pertz, Lupus protospatharius, Monumenta Germaniae historica, Scriptores V, Hannover 1844, 52-63
  • I. Thurn, Ioannis Scylitzae Synopsis Historiarum, Corpus fontium historiae Byzantinae 5, Berlin & New York, 1973. (Skylitzova kronika)
  • I. Kratchkovsky, F. Micheau, G. Troupeau, Histoire de Yahya ibn Sa’id d’Antioche, Patrologia Orientalis 47.4 (no.212), Turnhout 1997 (kronika Jahiju z Antiochie)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Michael Spondyles na anglickej Wikipédii a Μιχαήλ Σπονδύλης na gréckej Wikipédii.