Michal Šimonovič

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michal Šimonovič
učiteľ
učiteľ
Narodenie30. apríl 1874
Skalica
Úmrtie28. február 1919 (44 rokov)

Michal Šimonovič (* 30. apríl 1874, Skalica – † 28. február 1919) - učiteľ, ľudovýchovný a národný pracovník, organizátor turistických podujatí na Myjave, propagátor ovocinárstva a regionálnej histórie, zakladateľ hospodárskych spolkov. Bol otcom spisovateľky Zuzky Zgurišky

Narodil sa v rodine Pavla Šimonoviča a jeho manželky Kristíny rodenej Šimekovej. Ako učiteľ rok pôsobil v turčianskej Blatnici blízko Martina - centra slovenského národného a kultúrneho života, čo ovplyvnilo jeho názory. Na myjavskú školu už prišiel ako národne uvedomelý slovenský vlastenec.Základy svojho presvedčenia nadobudol i vo vlastnej rodine, ktorá po matke Ľudmile, rod. Valáškovej patrila k známym myjavským s obchodníckou a mydlárskou tradíciou.

Šimonovičovcom sa narodili spolu štyri deti (z nich prvá sa volala Ľudmila, neskôr známa ako Zuzka Zguriška). Skoro im zomrela matka, preto museli otcovi a tete pomáhať. Napokon začal vážne chorľavieť aj samotný Šimonovič, čo ho sužovalo až do konca života.

Aj vďaka nemu sa v meste rozvíjal kultúrno-spoločenský život: Viedol spevokol, organizoval i zúčastňoval sa stretnutí s Moravanmi, radil hospodárom a založil "štepnicu"(škôlka, altánok ). Monografiu Myjava od Júliusa Bodnára obohatili o state o zemepisnej polohe Myjavy, charakteristiku a popis chotárov, kopaníc, hôr a lúk, históriu vývoja školstva, učebných predmetov, žiactva či učiteľov. Vzdelávaniu obyčajných ľudí dopomáhala i jeho knižnica, ktorá bola otvorená pre každého. Ani dcére nebránil v čítaní, čím práve on prispel rozhodujúcim spôsobom v osobnostnom vývoji budúcej spisovateľky a herečky.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • DUGÁČEK, Michal. Myjava. Bratislava : Obzor, 1985.
  • ZGURIŠKA, Z. Strminou liet. Bratislava 1972.
  • RAMPÁKOVÁ, Ľ. Humoristka Zuzka Zguriška. Bratislava1990.
  • ĎUROVČÍKOVÁ,M.Zuzka Zguriška 2010

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]