Michal Kollár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Michal Kollár
Filmár počas nakrúcania TV seriálu Hotel.
Filmár počas nakrúcania TV seriálu Hotel.
Narodenie4. apríl 1978
Bratislava
Národnosťslovenská
ZamestnanieFilmár - režisér, producent, scenárista
Odkazy
Webstránkafacebook.com

Michal Kollár (* 4. apríl 1978) je slovenský režisér, scenárista a producent.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoj prvý krátky film Prirodzená smrť produkoval a režíroval v roku 2004. O štyri roky neskôr bol koproducentom filmu Sněženky a machři po 25 letech, kde sa postaral aj o strih, réžiu druhého štábu zodpovedného za scény na snehu a storyboard. Tento film bol veľmi úspešný v návštevnosti nielen v Česku, ale i na Slovensku. V roku 2011 produkoval debutový film mladej slovenskej režisérky Zuzany Liovej Dom, ktorý sa stal prvým slovenským filmom na Berlinale po 10 rokoch. Zároveň vyhral 6 národných cien Slnko v sieti, z toho jedna bola práve za najlepšiu produkciu. Nasledoval úspešný film Klauni (2013), v hlavných úlohách s Oldřichom Kaiserom, Jiřím Lábusom a Didierom Flamandom. V Bratislave vyštudoval manažment a filmový strih. Bol aktívny aj v televíznej produkcii a reklamách - v rokoch 2000 až 2010 strihal a režíroval desiatky reklám pre komerčných klientov ako VÚB, Renault, Nestlé, Wustenrot, Kooperativa, Prvá Stavebná, Mitsubishi Auto, Suzuki Auto a ďalšie.

Je zakladateľom producentskej spoločnosti KFS production a je spoluzakladateľom spoločnosti Fog’n’Desire Films. Je členom kolégia Asociácie nezávislých producentov a členom APA - Asociace producentů v audiovizi v Česku.

Červený kapitán[upraviť | upraviť zdroj]

Kollárov celovečerný režijný debut je film Červený kapitán z roku 2016. Film zaznamenal množstvo pozitívnych ohlasov a populariu u divákov, spolu s kritikou. Film sa nakrúcal na motívy detektívneho bestselleru od spisovateľa Dominika Dána. Vo filme je viac ako 380 efektových záberov, čo je najviac v histórii slovenského filmu. Film Červený Kapitán sa úspešne uplatnil na mnohých slovenských aj zahraničných filmových festivaloch a bol hraný aj na jednom z tzv. áčkových festivalov - Tallinn Black Nights Film Festival.

Villa Lucia[upraviť | upraviť zdroj]

Kollár aktuálne ako režisér pracuje na novom projekte s názvom Villa Lucia, ide o komédiu spojenú s prvkami kriminálky. Zaujímavým a kvalitným žánrovým spracovaním chce prispieť k zvyšovaniu úrovne súčasnej slovenskej komédie v kinách.

Doteraz koprodukoval 14 celovečerných filmov, v novembri 2018 prichádza do kín pätnásty film s názvom Chvíľky, na ktorom sa tiež podieľal ako koproducent.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Producentská filmografia
Rok Film
2018 Chvíľky
2018 Dubček
2017 Záhradníctvo: Rodinný priateľ
2017 Záhradníctvo: Dezertér
2017 Záhradníctvo: Nápadník
2016 Červený kapitán
2015 Domáca opatera
2015 Červený pavúk
2013 Klauni
2013 Líbanky
2013 Láska, súdruh!
2012 Cigáni idú do volieb
2011 Dom
2008 Sněženky a machři po 25 rokoch
2007 Poslední plavky
2004 Prirodzená smrť
Strihačská filmografia
Rok Film
2008 Sněženky a machři po 25 rokoch
Režijná filmografia
Rok Film
2016 Červený kapitán
2004 Prirodzená smrť
TV seriály
Rok Film
2018 Hotel
2008 Blava
Scenáristická filmografia
Rok Film
2016 Červený kapitán
2008 Blava
2004 Prirodzená smrť

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Slnko v sieti2012 - Dom (víťaz)
  • Český lev2013 - Klauni (nominácia)